Nyhedsbrev
Søg
Lad eleverne løse opgaver sammen med en chatbot i naturgeografi og udvide deres forståelse for forskellige faglige tematikker.
En AI-chatbot kan hjælpe eleverne i gang med selv at designe forsøg, mens de lærer at bearbejde og forholde sig kritisk til det indhold, som chatbotter leverer.
Eleverne har adgang til chatbots og vil møde dem igennem deres videre uddannelse og karriere. Hvordan skal eleverne forholde sig til chatbots? Hvad er chatbottens muligheder og begrænsninger?
Chatbots er først og fremmest et redskab, som vi skal forholde os til, at eleverne anvender.
Klimaforandringerne påvirker Arktis hurtigere end nogensinde. Forløbet arbejder med de klimatiske og kredsløbsmæssige ændringer, som de polare egne vil gennemgå set ud fra et naturgeografisk perspektiv.
Eleverne prøver forskellige former for projektarbejde i skolen. I artiklen deler Martin Sillasen de erfaringer, eleverne har med sig i projektarbejde fra grundskolen, når de går videre til ungdomsuddannelsen.
Giv eleverne en bedre forståelse for de problemer landene syd for Sahara kan få med at brødføde deres befolkninger med et forløb om bæredygtighed og befolkningsudvikling.
Danske grillpølser produceres af kød fra grise, der fodres med soja fra tidligere regnskovsarealer. Eleverne skal her undersøge omfanget af den tilhørende skovfældning samt den bagvedliggende udvikling.
Lad eleverne agere drivhuseffektens forskellige elementer med deres egne kroppe. Træn samtidig tilhørende fagbegreber ved at eleverne opbygger en fælles ordliste.
I flyfotoarkivet.dk findes serier af flyfotos af Danmark fra 1940erne og frem. I aktiviteten tæller eleverne marker og måler skel for at beregne ændringen i antal marker og skel frem mod nutiden.
Årets FIP om overgange (og husk tilmelding), Geografilærerforeningens årskursus i Thy, ændringer til vejledninger er på vej.
Naturgeografi rummer gode muligheder for at indgå i flerfaglige forløb. I denne artikel præsenteres tre eksempler på forløb med samfundsfag og naturvidenskabelige fag.
Hvorfor er der ulighed? Forløbet bruger Jared Diamonds teorier fra ”Guns, Germs and Steel” til at give eleverne en geografisk funderet forklaring på, hvorfor verdens rigdom er så ulige fordelt.
Hvorfor er der en skyggezone for jordskælvsbølgerne? Hvor hurtigt bevæger bølgerne sig? I denne aktivitet undersøger eleverne både jordskælvsbølgernes bevægelse og hastighed.
Med få remedier som vand, et glas og et termometer lærer eleverne om begreberne dugpunktskurve og luftfugtighed. Øvelsesvejledningen er udarbejdet til aktiviteten Vandet i luften.
Ved at måle den relative luftfugtighed og temperaturen i lokalet lærer eleverne om begreberne relativ, aktuel og maksimal luftfugtighed. Denne øvelsesvejledning er udarbejdet til aktivitetenVandet i luften.
Giv eleverne metodebevidsthed: Bestem luftfugtigheden og beregn vanddamp i klasselokalet. Eleverne arbejder med to metoder til bestemmelse af den relative og absolutte luftfugtighed og sammenligner resultater.
Program for FIP (natur)geografi 9. marts 2022 på Fredericia Gymnasium. Program for FIP (natur)geografi 18. marts 2022 på Roskilde Katedralskole.
"Fag og fremtid" er et brætspil om faget uden for klasserummet og efter studentereksamen. Spillereglerne læses på et minut, og man er klar til at spille, når pladen er printet og spørgsmålene klippet ud.
Med en smartphone kan elever lege olieeftersøgning på gulvet ved at registrere variationer i magnetfeltet, og producere et temakort i GIS, der viser dybden til grundfjeldet, armeringsstål eller rør under gulvet.
Hvordan kan vi gennemføre grøn omstilling? I dette forløb til naturgeografi C arbejder eleverne med løsninger på lagring af energi, bl.a. ved at placere et Power-to-X (P2X)-anlæg og udvikle prototyper på algehøstere.
Nyhedsbrev om undersøgelsesbaseret undervisning. FIP i naturgeografi, grøn omstilling hos Kortdage samt årets eksamener.
Nyt forsøg med igangsætning af udviklingsprojekter – opstart 10/11 2021
To nye Viden Om-udgivelser sætter fokus på undersøgelsesbaseret undervisning i naturfag i grundskolen og i de naturvidenskabelige fag i gymnasiet.
En ekspertgruppe med nogle af landets skarpeste naturvidenskabelige hjerner leverer, i dialog med blandt andet lærere og didaktikere, input til Naturvidenskabens ABC.
I dette gæstelærerforløb sætter professorerne Sebastian Mernild og Nikolaj Elf fokus på global opvarmning og grøn omstilling – men også på de følelser, bekymringer og holdninger, det indebærer og afføder.
Se, hvordan eleverne kan bruge gratis GIS-værktøjer til at lave egne tematiske kort, analysere mønstre og træne geofaglige repræsentationsformer i naturgeografi.
Artiklen introducerer empiri og teori om inddragelse af spil i skolen, og bringer eksempler på spil, der egner sig til undervisningen i naturgeografi.
Tips til hvordan et fokus på konkrete og aktuelle problemstillinger kan få eleverne til i højere grad at afgrænse problemstillinger selv og få ejerskab til deres projekt, så de opfylder de faglige mål.
Om virtuel FIP med program og tilmelding, Geografilærerforeningens årskursus, naturvidenskabsstrategien, oversigt over elevsøgning - og virtuelle eksperimenter.
Program og tilmelding til FIP2021
Virtuelle eksperimenter kan tælle med i krav om elevers eksperimentelle laboratoriearbejde i geografi og naturgeografi ved at indgå som en del af de 20% eksperimentelt arbejde. Her kan du læse om hvordan det kan indgå i din undervisning.
Lad elever undersøge, hvilken sammenhæng der er mellem koncentrationen af urenheder i isen og hastigheden i afsmeltningen.
Erfaringer fra den virtuelle undervisning kan inddrages i og styrke den normale undervisning i geofagene.
Naturvidenskabens ABC fortæller historien om store naturvidenskabelige erkendelser, der kan bruges som inspiration for undervisningen. ABC´en er netop færdiggjort af en ekspertgruppe af skarpe naturvidenskabelige hjerner og kunne være et godt bud på inspirerende læsning i sommerferien.
Filmene om vand fra EWII kan være et godt supplement til undervisningen i geografi, naturgeografi og geovidenskab.
Elever, der har brug for ekstra støtte til at gennemføre deres ungdomsuddannelse kan få specialpædagogisk støtte (SPS).
Lær eleverne at finde data på nettet fra jordskælv og bestemme epicentre. Aktivitet på ét modul á 85 minutter til naturgeografi C på stx. Det dækker en del af de 20 % af undervisningstiden, der skal bruges på empiribaseret arbejde.
Fagkonsulenterne har samlet inspiration og vejledning til undervisere om eksamen, prøveforberedelse og undervisning i forbindelse med den delvise genåbning.
Her finder du fagkonsulentens faglige og didaktiske råd om genåbning, overgangsperiode, eksamensprojekter, virtuel undervisning og karaktergivning i forbindelse med COVID-19
Dette nyhedsbrev samler op på den udvikling der er sket i fagene geografi, naturgeograf og geovidenskab siden november 2019, hvor seneste nyhedsbrev udkom.
Her finder du de tidligere nyhedsbreve fra fagkonsulenten.
Her finder du inspiration til planlægning af undervisning og digitale ressourcer.
Videooplæg om Den Videnskabelige Basismodel og fagligt samspil ved Esben Nedenskov Petersen og Jens Ditlev Hansen. Materialet er udarbejdet i forbindelse med FIP 2018.
Ny Viden Om-udgivelse til både grundskolen, gymnasiet og EUD præsenterer et overblik over, hvordan skolens ledelse og det pædagogiske personale kan arbejde målrettet med at mindske forstyrrelser fra digitale teknologier i skoledagen.
Digitale enheder giver mulighed for at differentiere og tilrettelægge varieret og motiverende undervisning. Samtidig følger dog en risiko for, at teknologierne udgør en distraktion – at der opstår digital støj.
Nyt fra fagkonsulenten i geografi og naturgeografi.
I naturgeografi arbejder vi hyppigt med innovation gennem undersøgelse og forståelse af problemer. I denne artikel skitseres en model for, hvordan vi kan få eleverne til selv at finde på løsninger.
Den 15. juni 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Genforeningen aktualiserer temaer som grænsesætning, national identitet, historiebrug og mindesmærker.
Styrelsen for It og Læring lancerer et nyt og forbedret Unilogin den 18. februar 2020.
Metodebegrebet står ofte ret uklart for mange elever, da de blander videnskabsteori sammen med arbejds- og analysemetoder. I denne artikel skelnes tydeligt mellem tre forskellige perspektiver forbundet med en undersøgelse: undersøgelsesdesign, fremgangsmåde og slutningsform.
Konflikter skal forebygges, håndteres og efterbehandles. På emu.dk kan du finde nye materialer til grundskoler og ungdomsuddannelser, der understøtter arbejdet med at sikre et godt undervisningsmiljø for alle elever.
Ny Viden Om-udgivelse til både grundskolen og gymnasiet samler og formidler forskningsbaseret viden om klasseledelse.
Denne Viden Om-udgivelse formidler forskningsbaseret viden om klasseledelse, der er betegnelsen for de handlinger, en lærer løbende foretager sig for at udvikle eleverne både fagligt og socialt.
Et vidensnotat og en vejledning giver mulighed for at blive klogere på og finde inspiration til arbejdet med interaktive laboratoriesimuleringer.
Gymnasielyd er emus nye podcast-serie, hvor du kan lytte til de udviklingsdiskussioner, der foregår blandt forskere, ledelser og lærere i den danske gymnasieskole.
Her finder du informationer vedrørende Årets gymnasiekonkurrence ved Kortdage 2019
Gymnasielyd er en podcast-serie, hvor du kan lytte til de udviklingsdiskussioner, der foregår blandt forskere, ledelser og lærere i den danske gymnasieskole.
FAQ'en giver korte og klare svar på en lang række spørgsmål til studieretningsprojektet: Fra de flerfaglige forløb, der leder op til studieretningsprojektet, over projektperioden og frem til den mundtlige prøve
Hvor meget tøj har du liggende bagerst i skabet? Dette forløb handler om at undersøge muligheder for at nedbringe ressourcespildet i forbindelse med tøjproduktion og -forbrug.
Få dine elever i tale! Dette forløb handler om at undersøge muligheder for at bremse den globale opvarmning, og det afsluttes med, at eleverne holder politiske klimataler.
Afslør sjusk og/eller plagiat på websites og træn digitale kompetencer i naturgeografi på C-niveau. Aktiviteten varer et kvarter og minder eleverne om at være varsomme med informationer fra nettet.
Eleverne indsamler og analyserer prøver fra vandmiljøet i nærområdet. Aktiviteten kan fx bruges i naturgeografi C og B eller i naturvidenskabelig faggruppe på hf. Indsamling og analyse tager 2-3 moduler à 85 minutter.
Materialer fra årets FIP-kursus med fokus på digital dannelse og workshops om eksamensspørgsmål, is og hav, ESRI GIS-undervisning og Geografi HFe
Vodcasts og andet materiale til understøttelse af arbejdet med forskellige digitale kompetencer og digital dannelse.
De naturvidenskabelige fags empiri omfatter alle fænomener, der kan iagttages enten direkte med de menneskelige sanser eller gennem forsøgsapparatur og eksperimentelle opstillinger.
Hvordan økonomiserer du din tid, når du vejleder elever? Der er mange måder at få vejledning til at være en frugtbar proces. Nedenfor præsenteres en række konkrete gode råd om vejlederrollen i fagligt samspil.
"Lav et spil med fokus på den viden, I har tilegnet jer i de forskellige fag indtil nu". Sådan lyder opgaven til eleverne. Resultatet kan fx bruges til Åbent Hus eller orienteringsaftener.
Modtag emus nyhedsbrev og følg med på sociale medier