Eksempel fra praksis

Børnefødselsdage

Video: Alberte holder sin fødselsdag i børnehaven. Se med og oplev, hvordan det pædagogiske personale sikrer hensynet til fødselsdagsbarnet samtidig med, at hele børnegruppen er inddraget i fejringen.

© Børne- og Undervisningsministeriet

Filmens varighed: 8.59 min. 

Ritualer og dannelse

”Alberte har haft en fantastisk dag (..) og samtidig har de andre børn også været rigtig meget med. Og det er jo faktisk det, man gerne vil opnå – at vi kan forberede noget sammen, og så kulminerer det på fødselsdagen”, siger pædagog Hanne Assing Petersen fra Børnehaven Skovstjernen i filmens begyndelse.  

Der er ikke ét dagtilbud i Danmark, der ikke fejrer fødselsdag. Fødselsdagsfejringen indebærer en række ritualer, som børnene hurtigt lærer, og dermed bliver fejringen en vigtig del af børnenes kulturelle dannelsesproces. Det er også ritualerne, der gør det muligt at give fødselsdagsbarnet særlige rettigheder under festen samtidig med, at fejringen forbliver et kollektivt fænomen.

Bag om filmen

Filmen 'Børnefødselsdage' (2019) er en del af Visuel pædagogisk grundbog af Søren Smidt og Svend Rossen, Københavns Professionshøjskole. Alle film kan ses på emu Dagtilbud.

Dagtilbud - Visuel pædagogisk grundbog

Visuel pædagogisk grundbog

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.