Eksempel fra praksis

Samtaler med børn

Video: Mød børn og voksne fra dagtilbuddet Gullandsgården. På Gullandsgården er samtalen mellem børn og voksne en bevidst integreret del af de pædagogiske læringsmiljøer.

© Københavns Professionshøjskole

Filmens varighed: 9,57 min.

Samtaler med voksne er afgørende for barnets sproglige udvikling, og de voksnes rolle i samtalen er kompleks. Den handler dels om selv at være opmærksom, dels om at kunne fange barnets opmærksomhed. Man skal både evne at lytte, svare og spørge – dvs. både give plads og selv bidrage til samtalen.

 

Børn undersøger verden gennem at spørge

Barnet stiller spørgsmål for at undersøge verden. Herigennem får barnet ny viden, og lærer, hvad verden handler om. Når den voksne lytter til, hvad barnet fortæller, og hvad der bliver spurgt om om, kan den voksne selv stille spørgsmål, der lægger op til en videre snak om det, barnet gerne vil fortælle.

Når barnet føler sig godt til rette i samtalen, understøttes kvaliteten af samvær og relation mellem barn og voksen.

Bag om filmen

Filmen 'Samtaler med børn' (2018) er en del af Visuel pædagogisk grundbog af Søren Smidt og Svend Rossen, Københavns Professionshøjskole. Alle film kan ses på emu Dagtilbud.

Dagtilbud - Visuel pædagogisk grundbog

Visuel pædagogisk grundbog

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.