Redskab

Brug taler i arbejdet med både skriftlig og mundtlig argumentation

Hos Danske Taler finder du historiske og dagsaktuelle taler samt undervisningsforløb og inspirationsrum målrettet samfundsfagsundervisning, fx om stilistik, argumentation og mundtlighed.

 

Den politiske tale

Vi har udvalgt fire åbningstaler fra fire statsministre, der giver et godt grundlag for at sammenligne, hvordan den politiske situation ser ud i Danmark. Klassen får et indblik i, hvad statslederne ser som deres egne styrker og bedrifter, hvilke visioner de har for Danmark (og hvordan disse visioner skifter over tid og i forbindelse med diverse kriser), samt de tiltag og politikområder, de vælger at fremhæve – og hvilke de ikke lægger vægt på.

Se udvalget sat i kontekst her.

 

Taler fra krisetiden

Med udgangspunkt i unge, danske klimaaktivisters taler, er der i dette forløb fokus på den aktuelle klimadebat. Forløbet lægger særligt op til en klassediskussion om, hvordan unge og ungdomsbevægelser kan lægge folkeligt pres på at få klima på den politiske dagsorden.

Find undervisningsforløbet om ungdom og klimakrise her.

Anslået tidsforbrug: 1-2 lektioner.

 

Kunsten at overbevise

Nej, det handler ikke om at tale over sig, men om at overtale. God argumentation, stilsikkerhed og forberedelse er nogle af nøgleordene. I disse tre forløb om hhv. argumentation, gendrivelse og retoriske virkemidler, styrker eleverne deres mundtlighed. Øvelserne og læringsmålene kan også overføres til andre mundtlige genrer.

Forløb om argumentation

Anslået tidsforbrug: 1-2 lektioner.

Forløb om gendrivelse

Anslået tidsforbrug: 1-2 lektioner.

Forløb om retoriske virkemidler

Se desuden Danske Talers figuroversigt med eksempler her.

Anslået tidsforbrug: 1-2 lektioner.

 

De første kvindelige politikere

Før og efter beslutningen om at give kvinder valgret i 1915 kæmpede kvinder i hele landet en sej kamp for at få ørenlyd for det, vi i dag betragter som helt basale rettigheder. Mange af kvindesagstalerne i Danske Talers database er stadig aktuelle, og de principielle spørgsmål omkring kønnenes rolle i vores samfund vil og skal diskuteres i fremtiden også.

Find inspiration til undervisningen: Glemte kvindestemmer

 

Kreditering

Nis Vraasø

Taleredaktør

Den Selvejende Institution Danske Taler

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.