Artikel

Materialer om lån, forbrug og privatøkonomi

På siden her finder du materialer fra partnerskabet Plus på kontoen, som TrygFonden og Forbrugerrådet Tænk står bag.

Materialerne er udviklet til i undervisningssammenhæng at starte en fælles dialog med og mellem unge om deres forbrug og økonomiske adfærd, individuelt og i fællesskabet. Materialerne omfatter blandt andet kortfilm, refleksionsspørgsmål og dialogøvelser, artikler, gode råd og guides.

 

Tal om din økonomi – før prisen bliver for høj

Finansiel dannelse handler om meget mere end matematik, at kunne vælge det bedste lån eller lægge et budget der passer. Det handler i høj grad også om følelser omkring fællesskabet, svære dilemmaer og prioriteringer, om vaner og ubevidst adfærd. Disse materialer fra Plus på kontoen har derfor som formål at sætte gang i refleksion og fælles samtale om netop dette.

Hver 9. ung har gentagne problemer med at betale deres regninger. Disse unge har ikke bare ondt i økonomien, de har også ondt i trivslen, for dårlig økonomi medfører ofte søvnløse nætter, ondt i maven, ensomhed og skam over ikke at have styr på pengene. Det hjælper at tale om det, både forebyggende i klassefællesskabet, og for den enkelte der har økonomiske problemer.

Plus på kontoen har udviklet tre kortfilm af 6-8 minutters varighed, som handler om, hvordan det føles når økonomien sejler, om de dilemmaer der kan opstå, og hvor svært det kan være at tale om med kæresten, med vennerne eller endda med sin nærmeste familie.

Du finder de tre film ’Venskabet’, ’Venskabet – den anden side’ og ’Alene’, samt tilhørende refleksionsspørgsmål og øvelser her. Filmene kan anvendes som udgangspunkt for dialog i gruppen/klassen, eller som indledning til et temaforløb om privatøkonomi, forbrugslån mv.

Her finder du tre små filmklip med bud på, hvordan man kan tage hul på snakken, hvis man selv eller en man kender har økonomiske problemer. Filmene kan fx danne udgangspunkt for en øvelse eller dialog i klassen eller i grupper.

www.pluspåkontoen.dk finder du desuden flere artikler, guides, små filmklip og gode råd, som kan inddrages på forskellig vis i undervisningen, som dialogstartere eller som inspiration til gruppeøvelser. Her er blot nogle forslag:

 

Om Plus på kontoen

Plus på kontoen er et partnerskab mellem TrygFonden og Forbrugerrådet Tænk, som med besøg på uddannelsessteder, kampagner og via dialog med blandt andet politikere og den finansielle branche arbejder for at øge unges økonomiske tryghed og trivsel.
Læs mere om partnerskabet Plus på kontoens aktiviteter her.

Forbrugerrådet Tænk yder fortrolig, uvildig og gratis økonomi- og gældsrådgivning syv steder i landet, samt rådgiver online, på mail og telefon. Find dem her

 

Mere baggrundsviden

Ungdomsliv på kredit’ (2015): Kortlægger omfang, årsager og konsekvenser af gældsproblemer blandt unge.

Læs mere om skal du vide, inden du tager et forbrugslån på taenk.dk.

 

FinansDanmarks årlige rapporter ’Unge – gæld, forbrug og opsparing:

2020: Særtemaer ’Gældsproblemer i ungdomsårene’ og ’Når unge får børn’

2019: Særtema: Unge og forbrug. Om unges forbrugsadfærd og styring af privatøkonomien.

2018: Særtema: Når unge flytter hjemmefra (pdf)

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.