Artikel
Er en velformuleret chatbot intelligent?
Kan en chatbot være et eksempel på kunstig intelligens? Nye chatbots er spændende input til det klassiske spørgsmål inden for teoretisk filosofi om forholdet mellem sjæl og legeme (bevidsthed og krop).
gym_det_digitale_teknologisk_og_digital_dannelse
Brug af AI-chatbots i forbindelse med undervisning skal ske under hensyntagen til gældende regler om datasikkerhed og GDPR.
Muligheden for kunstig intelligens og det psykofysiske problem er tæt forbundet. Mere velformulerede chatbots åbner for en filosofisk diskussion af, hvad intelligens og bevidsthed er. Er bevidstheden et produkt af hjerneprocesser? Kan en maskine imitere hjerneprocesserne, så kunstig bevidsthed opstår? Eller er det sådan, at bevidstheden er noget andet og mere end et produkt af hjerneprocesser?
Test for kunstig intelligens
I Turing-testen - the imitation game - undersøger man, om en maskine kan imitere et menneske i en samtale.
Se Alex Gendler: The Turing test: Can a computer pass for a human? Ted-Ed 25.04.2016.
En form for Turing-test med den nye chatbot 'ChatGPT' og den ældre chatbot 'Eliza' er en god måde at diskutere, hvad intelligens og bevidsthed er. Hvad klarer chatbotterne godt? Hvor afslører de sig selv? Hvad mangler de? Og forbundet hermed: Hvordan ved vi, at andre er bevidste?
Man opdager hurtigt, at Eliza er en bot, da dens mønstergenkendelse og standardfraser er nemme at spotte. Maskinlæringstilgangen bag ChatGPT gør, at den er meget mere velformuleret end Eliza. ChatGPT afsløres ikke af knudret sprog. Men den er derimod ikke en god samtalepartner, da man har en meget ensidig dialog med den.
Hvis ChatGPT testes, så vær opmærksom på, at den ikke skjuler sin identitet som en chatbot. Ved spørgsmål om bevidsthed, køn og følelser afslører den sig selv. Prøv i stedet klassiske filosofiske temaer.
Det kinesiske værelse
Searles kinesiske værelse er et tankeeksperiment, der argumenterer mod ægte kunstig intelligens. En person placeret alene i et værelse modtager tekstbeskeder på kinesisk uden at forstå sproget. Personens svar udformes ud fra tekniske anvisninger. Svarene kan ikke skelnes fra en ægte kinesisktalendes, men personen mangler forståelse og intentionalitet. På samme måde vil en computer, der imiterer en samtale, mangle intentionalitet.
Der er forskellige indvendinger mod argumentet fra fysikalister. De mener overordnet set, at bevidstheden kan reduceres til et resultat af fysiske processer i hjernen. Eksempelvis mener George Rey, at hele systemet med personen (beregningsenheden), notesblokke (hukommelse) og instrukser (programmet) har forståelsen. Et andet eksempel er Patricia Churchland. Hun siger, at hjernen skal bruges som model for den kunstige intelligens, dvs. der skal bruges neurale netværk i stedet for symbolmanipulation. ChatGTP er netop lavet vha. neurale netværk, mens Eliza er opbygget vha. tekniske anvisninger på et forholdsvist lavt niveau.
Bevidsthed: flagermus og zombier
Modstandere af fysikalismen mener, at bevidsthed ikke kan forklares af processer i hjernen alene. En af dem er filosoffen Thomas Nagel. Han siger, at bevidstheden har en subjektiv og kvalitativ karakter, som kun kan opleves indefra. Man kan ikke forestille sig, hvordan det er at være en flagermus. Man er nødt til at være en flagermus for at kunne vide det.
En anden modstander er filosoffen David Chalmers. Han anvender et tankeeksperiment om fænomenale zombier. Disse er fysisk identiske med mennesker, men mangler bevidsthed. Dermed er der mulighed for funktionalitet uden bevidsthed.
Fremtiden?
Man skal ikke lede længe efter dystopiske sci-fi-historier om intelligente maskiner, der overtager Jorden og undertrykker eller udrydder menneskeheden. Historien om den frihedsønskende Bing chatbot i Frederik Guy Hoff Sonne: Microsofts nye chatbot ryster internettet: Beskyldes for at lyve og manipulere Videnskab DK 17.02.2023, skubber til forestillinger om, at maskinerne overtager det hele - Hvad sker der med verden og mennesket, hvis botten bryder ud, eller hvis ondsindede personer misbruger den?
Et anderledes synspunkt kommer fra transhumanisten og datalogen Ray Kurzweil. Han ser positivt på maskinintelligens som værende næste skridt i den menneskelige evolution. Han mener, at en singularitet vil opstå, hvor kunstig intelligens overgår menneskets intelligens og menneske samt maskine smelter sammen. Se James Felton: Futurist Predicts Humans Will Achieve Immortality By 2030 - Kurzweil has a track record of getting his predictions right IFLscience 14.03.2023. Dette lyder måske utænkeligt - Men tænk på den måde, vi bruger telefoner og andre devices. Er vi ikke allerede et godt stykke på vejen til sammensmeltning med maskiner?
Få mere inspiration
Kreditering
Marie Antonsen, Vesthimmerlands Gymnasium og HF, i samarbejde med CFU
- James Felton: Futurist Predicts Humans Will Achieve Immortality By 2030 - Kurzweil has a track record of getting his predictions right IFLscience 14.03.2023 https://www.iflscience.com/futurist-predicts-humans-will-achieve-immortality-by-2030-67965
- Alex Gendler: The Turing test: Can a computer pass for a human? Ted-Ed 25.04.2016 The Turing test: Can a computer pass for a human? - Alex Gendler
- Frederik Guy Hoff Sonne: Microsofts nye chatbot ryster internettet: Beskyldes for at lyve og manipulere Videnskab DK 17.02.2023 https://videnskab.dk/teknologi/microsofts-nye-chatbot-ryster-internettet-beskyldes-for-at-lyve-og-manipulere/
Materialet er udarbejdet af Centre for Undervisningsmidler (CFU) - en del af af Danmarks Professionshøjskoler.
Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.