Nyhed

Nyt fra fagkonsulenten i dansk - oktober 2024

Bliv opdateret med det seneste nye fra fagkonsulenten i dansk.

Indholdsoversigt

  1. Den skriftlige prøve
  2. Råd og vink 2024
  3. Læselyst og kvindelige forfattere
  4. Ny pulje til grøn efteruddannelse
  5. Dansklærerforeningen skriftlighedskursus
  6. Samlet oversigt over alle skriftlige eksamensopgaver

Den skriftlige prøve

I år var omkring 35.000 stx- og hf-elever til skriftlig prøve i dansk A. Det betyder også at omkring 500 censorer har haft en stor og vigtig opgave med at censurere eksaminandernes besvarelser.

Censormødet blev i år afholdt fysisk efter i flere år at have været gennemført virtuelt. Censuren blev udfordret af problemer med Netprøver, og jeg skal beklage de udfordringer, det gav for alle jer, som var censorer. Det var – trods de tekniske vanskeligheder – en stor glæde igen at samles fysisk med jer alle og lytte til de mange faglige samtaler, som I trods al besværet med Netprøver stadig holdt fast i. Jeg sender en stor tak til jer alle for arbejdet med censuren og for jeres tålmodighed på dagen.

Forud for den skriftlige censur blev der igen i år afholdt obligatoriske, virtuelle kurser for alle skriftlige censorer på stx og hf. Hovedpunktet var en gennemgang af hhv. 2 (hf) og 3 (stx) autentiske eksamensbesvarelser fra 2023, som censorerne på forhånd havde læst og vurderet ud fra de fire bedømmelsesparametre.

PowerPoint-oplæggene er sammen med filmede versioner af oplæggene samt de gennemgåede opgaver tilgængelige for alle her: STX og HF. Det kan også være meget gavnligt for undervisere, der ikke selv er censorer, at orientere sig i materialerne fra de to kurser. En del faggrupper har meldt tilbage, at de i fællesskab ser oplægget, læser og drøfter besvarelserne som led i deres eget arbejde med skriftlighed.

Råd og vink 2024

I forbindelse med den skriftlige prøve kan jeg varmt anbefale jer at læse årets Råd og vink for stx og hf. Råd og vink kan findes her på emu.dk:

Råd og vink tager afsæt i censorernes tilbagemeldinger og de udfordringer, årets eksamensbesvarelser åbenbarede. Der er mange værdifulde indspark og helt konkrete forslag til, hvordan man kan arbejde med skriftlighed og eksamensgenrerne i undervisningen. Også her er det en oplagt mulighed at læse og drøfte de to styredokumenter i jeres faggrupper og overveje, om I kan tænke pointer og øvelsesforslag ind i fælles forløb, opgaver, skriftlighedsstrategi og progressionsplaner.

Evaluering af årets skriftlige prøve vil blive tilgængelig for jer alle i løbet af efteråret. I finder evalueringerne for seneste års skriftlige prøver her på uvm.dk.

Læselyst og kvindelige forfattere

I skoleåret 2024/25 inviterer børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, landets gymnasielever til at læse med på kvindelige forfattere. Han vil selv skabe fokus på læselyst og på dansk litteratur, skrevet af kvinder.

I forbindelse med dette tiltag har ministeren startet en ny bogklub "Vi læser kvinder!" for gymnasieelever. Bogklubben skal være med til at skabe fokus på og opfordre elever til at læse dansk litteratur skrevet af kvinder - forud for en opdatering af danskfagets litteraturkanon på de gymnasiale uddannelser.

Ministeren har derfor bedt ti litteraturinteresserede kendte danskere udvælge et værk af en kvindelig dansk forfatter til bogklubben. Ministeren anbefaler også selv et værk. Værkerne kan læses og diskuteres ude på gymnasierne gennem arbejdsopgaver. Ministeren vil derudover besøge et gymnasium til en fælles diskussion af et af værkerne og samtidig opfordrer alle gymnasier landet over til at læse med på ”Læselystdagen” den 25. november 2024. Du kan finde mere om læselystdagen øverst på siden her.

De litteraturinteresserede kendte danskere og deres udvalgte værker

  • Musiker og rapper Benjamin Hav: Anbefaler "Pow Pow Pow" af Christina Hagen
  • Historiker og forfatter Gry Jexen: Anbefaler "Marble" af Amalie Smith
  • Forbrugerekspert Anne Glad: Anbefaler "Grundtvig er død" af Laura Ringo
  • Sanger Asger Nordtorp Pedersen (Guldimund): Anbefaler "Tænk ikke på mig" af Vilma Sandnes Johansson
  • Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt: Anbefaler "Den erotiske hamster" af Thit Jensen
  • Litteraturkritiker og anmelder Nazila Kivi: Anbefaler "Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage" af Naja Marie Aidt
  • Filminstruktør Anna Emma Haudal: Anbefaler "Animal" af Alexandra Moltke Johansen
  • Filminstruktør Jonas Risvig: Anbefaler "Milo og Molly er ikke kærester" af Tone Ottilie
  • Forfatter Caspar Eric: Anbefaler "Alfabet" af Inger Christensen
  • Radio- og podcastvært Line Kirsten Nikolajsen: Anbefaler "Samlede digte" af Tove Ditlevsen
  • Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye: Anbefaler "Rødby-Puttgarden" af Helle Helle

Via nedenstående links kan I finde rigtig meget spændende og forskelligt inspirationsmateriale/arbejdsopgaver til de udvalgte forfattere og værker samt til læselyst helt generelt. Her er eksempelvis adgang til eBøger, links til film og videoklip og andet, I kan bruge direkte i undervisningen.

  • Læselyst - Dansk - STX | Emu.dk : Her finder I alle 11 videoer med boganbefalinger af ministeren selv og de ti kulturpersonligheder samt inspirationsmaterialer til læselyst.
  • mitcfu - Vi læser kvinder!: Her finder I de 11 boganbefalinger sammen med inspiration til enten forfatteren eller kulturpersonligheden.
  • Kvindestemmer | eReolen: Her kan I finde de fleste af værkerne på en side, hvorfra man kan låne dem.

Der findes jo et hav af gode danske, kvindelige forfattere, som vi kan læse med vores elever i danskundervisningen, og hvis I har planlagt andre forfattere end de ovennævnte, kan I stadig hente god inspiration til eksempelvis didaktisering af værkforløb, fælleslæsninger, mv. via disse links.

Ny pulje til grøn efteruddannelse

En ny pulje har til formål at give gymnasielærere mere grøn efteruddannelse. Puljen kan også søges til udvikling af grønne undervisningsforløb til gymnasiet.

Til finansloven er der afsat 11 millioner kr. i 2024 til at understøtte læreres kompetencer i at undervise i bæredygtighed.

Miljø og klima blev i 2023 tilføjet til gymnasielovens formålsparagraf, så det grønne fremover indgår eksplicit som dannelsesperspektiver for de gymnasiale uddannelser. Det medfører blandt andet behov for efteruddannelse af gymnasielærere og for udvikling af grønne undervisningsforløb i gymnasiet.

Mange af jer allerede underviser i eksempelvis klimalitteratur og/eller har udarbejdet forløb om bæredygtighed. Hvis I skulle have interesse i at gå skridtet videre og søge puljen i forbindelse med udvikling af grønne danskfaglige og/eller flerfaglige undervisningsforløb, så melder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet mere ud om puljen og ansøgningsprocessen i starten af oktober.

I kan finde den fulde aftaleteksten som PDF ved at søge "Aftale mellem regeringen og Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige om: Finansloven for 2024 (27. november 2023)" på Google.

FIP-kurser

Følgende FIP-kurser afholdes i dansk stx og hf i skoleåret 24/25:

  • Hf: Torsdag den 5. december 2024 på Mulernes Legatskole
  • Stx: Onsdag den 11. december 2024 på Aarhus Katedralskole og torsdag den 12. december på Taarnby Gymnasium

Det overordnede tema for dette skoleårs FIP er “Faglig trivsel”, og programmerne for ovenstående kurser adresserer på forskellig vis dette emne, ligesom der også vil være fokus på andre dele af danskfaget på vores uddannelser. Programmerne for de enkelte kurser er tilgængelige på GL’s hjemmeside her, og det er også her, I kan tilmelde jer kurserne.

Workshop om fremtidens undervisning og prøver

Vil du være med til at forme fremtidens undervisning og prøver? Styrelsen for Undervisning og Kvalitet inviterer til en række workshops, hvor du har mulighed for at bidrage til, hvordan undervisningen og prøverne i dit fag kan udvikles og forbedres. Workshoppen for dansk finder sted den 2. december kl. 10:00-15:30 på Scandic Sydhavnen, Sydhavns Pl. 15, 2450 København. Der vil allerede være formiddagsbuffet fra kl. 09:00.

Der er stor rift om pladserne, men du kan gøre et forsøg og melde dig til her.

Dansklærerforeningen skriftlighedskursus

Den 20. marts kl. 9.30-16.00 har I mulighed for at deltage i Dansklærerforeningens traditionsrige og populære skriftlighedskursus. Det foregår i Odense og stiller skarpt på, hvordan vi kan styrke elevernes skriftlige kompetencer. Programmet vil blive offentliggjort senere på Dansklærerforeningens hjemmeside, men sæt allerede nu kryds i kalenderen.

Samlet oversigt over skriftlige eksamensopgaver

Dette er efterhånden blevet et fast punkt i mine nyhedsbreve, men gode fortællinger tåler som bekendt at blive gentaget:

Alle opgaver stillet til dansk på stx, hf, dsa og gif siden 2020 er samlet i denne oversigt. Her kan I nu også finde opgaveformuleringerne til sættene fra årets decemberprøver.

De er fordelt på temaer og genrer (analyserende artikler, debatterende artikler og reflekterende artikler), så de er lige til at plukke til undervisningsforløb og til afleveringer. Teksterne er nemme at finde under de enkelte opgavesæt i Prøvebanken. Der er masser af gode tekster og filmklip at hente, og arbejdet med at glosere og sætte teksterne lækkert op er klaret. Så gå endelig på hugst! Det kan spare jer for mange timers arbejde og er oplagt at bruge både til undervisningen, og når I skal finde tekster til sommerens mundtlige prøver.

Med de bedste ønsker om et godt efterår.

Mange hilsner

Nicolai Rekve Eriksen

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.