Redskab
Bilag 2: CV og ansøgning – kom godt i gang
Bilag til forløbet 'Få øje på din faglighed i lærepladsøgning'
Hvad er forskellen på et CV og en ansøgning?
Dit CV og din ansøgning er et uadskilleligt makkerpar. Tilsammen giver de et helhedsindtryk af dig. De fortæller både noget om, hvem du er som person, og noget om hvilke konkrete færdigheder og professionelle kompetencer, som du har.
Når en arbejdsgiver har læst dit CV og din ansøgning, skal vedkommende helst sidde tilbage med en fornemmelse af at kende dig.
|
CV |
Ansøgning |
Formål |
At vise, hvad du er. At fortælle om alt det gode, du kan. |
At vise hvem du er. At fortælle alt det gode, du gerne vil. |
Indhold |
Et overskueligt overblik over hvad du har lavet indtil nu, og hvilke målbare kompetencer du har. |
En personlig præsentation af dig og dine faglige ambitioner og drømme.
En oprigtig uddybning af, hvorfor netop denne arbejdsplads er rigtig for dig (og hvorfor du er rigtig for den)
Et lille indblik i hvem du er som person |
Synsvinkel/udtryk |
Objektivt, faktuelt, konkret. |
Subjektivt, personligt, motiveret. |
Skriftlig opsætning |
Kortfattet, skematisk, overskueligt. |
Sammenhængende tekst i strukturerede afsnit. |
Hvad skal et CV indeholde?
CV er en forkortelse for “Curriculum Vitae”, der på latin betyder “livsforløb”.
CV’ets formål er altså at fortælle, hvordan dit liv er forløbet indtil nu. Hvad har du lavet, og hvad har du lært?
Der findes ikke nogen officielle regler for, hvad et CV skal indeholde. Det kan godt variere fra job til job og fra person til person, hvad der er relevant at skrive på CV’et. Du bestemmer selv, hvad dit endelige, personlige CV skal indeholde. Det følgende er derfor mere anbefalinger, end det er regler.
CV’et bør indeholde:
- Stamdata: Navn, adresse, alder og kontaktoplysninger (sørg for at angive en mailadresse, der lyder professionel)
- Erhvervserfaring: Hvilken periode var du ansat?
- Hvor var du ansat?
- Hvad var din stilling/titel/funktion? (uddyb gerne, hvis det er relevant)
- Uddannelse: Hvilken periode har du gået i skole? (fx august 2009 - juni 2019)
- Hvilken skole gik du på?
- Hvilken uddannelse fik du? (fx 9. kl. afgangsprøve)
- Foto: Et vellignende, professionelt CV-fotografi.
Fælles for erhvervserfaring og uddannelse er, at man anvender “omvendt kronologi”, når man oplister de forskellige arbejdspladser eller skoler, man har været på. Det betyder, at det nyeste job eller den seneste uddannelse altid skal stå øverst på listen efterfulgt af det “næst-nyeste”.
På den måde bliver det nemmere for arbejdsgiveren at læse CV’et – de er nemlig tit meget mere interesseret i, hvad du lige har afsluttet, eller hvad du er i gang med lige nu, end i hvad du lavede for 10 år siden.
På CV’et skriver du kun de ting, som du kan. Alle dine brugbare kvalifikationer. Du skal derfor ikke skrive evt. ufærdige uddannelser på, hvis du fx har gået på gymnasiet i 4 måneder eller er startet forfra på GF1. Skriv hellere kun dine afsluttede og igangværende uddannelser på.
CV’et kan indeholde:
- IT-kompetencer: Hvilke programmer, kodesprog mv. kan du, og på hvilket niveau? (fx Office-pakken: Superbruger, Photoshop: bruger). Skriv kun kompetencer på, der er brugbare i professionelle sammenhænge. Sociale medier og computerspil tæller kun, hvis det er relevant i forhold til din uddannelse eller det job, som du søger.
- Sprog: Hvilke sprog kan du og på hvilket niveau? (fx: Engelsk | Mundtlig: flydende | Skriftlig: øvet)
- Frivilligt arbejde: Har du lavet frivilligt arbejde? Skriv det endelig på uanset om du har været spejderleder, svømmetræner, indsamler for Røde Kors eller om du har lavet foreningsarbejde, politisk arbejde, været campingvagt på en festival eller aftjent din værnepligt. Ligesom ved erhvervserfaring kan du skrive: Hvilken periode du var ansat; hvor du var ansat; hvad din funktion var.
- Øvrige kompetencer: Har du andre kompetencer, der skal med? Det kan fx være: Kørekort (skriv hvilke), førstehjælpskursus, truckcertifikat, kursus i konfliktløsning, samarbejde eller kommunikation, hygiejnebevis mv.
- Fritidsinteresser /hobbyer: Det kan være en god ide at skrive ganske kort på CV’et, hvad du interesserer dig for, når du ikke er på arbejde. Hvis det er muligt, så skriv gerne både en fysisk og en social interesse på. Så ved din arbejdsgiver, at du er velfungerende både i krop og sind.
Hvordan skal et CV se ud?
Ofte er CV’et det første arbejdsgiveren kigger på, så det er vigtigt, at vedkommende får et godt indtryk lige med det samme. CV’et giver et førstehåndsindtryk af dig.
Overskuelighed
CV’et skal være nemt for arbejdsgiveren at læse.
Ofte er det nogle helt bestemte kriterier, arbejdsgiveren kigger efter. Det kan fx være, om du har kørekort B, om du kan tale engelsk, eller hvornår du er færdig med GF1. Det er derfor vigtigt, at dit CV er sat op på en overskuelig måde, så arbejdsgiveren let kan finde de oplysninger, vedkommende leder efter.
Brug gerne skemaer, bokse mm. til at strukturere dit CV og sørg for, at det ikke bliver for langt. Hvis det er muligt, så hold det gerne på 1 A4-side.
Husk at læse korrektur! Trykfejl mm. virker sjusket og kan forstyrre læseoplevelsen.
Layout
Nogle gange kan du risikere, at dit CV lander i en bunke med 50 andre ansøgere. Så er det vigtigt, at dit CV skiller sig ud på en positiv måde.
Det kan du fx gøre ved at lave et layout, hvor der er farve og grafiske elementer på – og ved at sætte et rigtig godt farvefoto af dig selv på. Der er mange ansøgere, der afleverer et hvidt ark papir med sort skrift på. De drukner let i mængden.
Det kan variere fra branche til branche hvor sprælsk og farverigt et CV, der er passende. Det er altid et sats, fordi man for det meste ikke kender den, der skal modtage CV’et. Er du i tvivl, så forhør dig evt. hos nogen, der kender branchen godt (fx din faglærer), før du vælger dit endelige layout.
Brug gerne en skabelon - det er ikke snyd!
Det er langt fra alle, der har store evner inden for design og grafik. Derfor er det helt almindeligt og helt acceptabelt, at man bruger en færdig CV-skabelon.
Nogle skabeloner koster penge. Men der findes også mange, som du helt lovligt kan hente gratis fra internettet. Bruger du en færdig skabelon, så skal du huske at tilpasse den til dine behov. Det er ikke sikkert, at alle elementer på skabelonen er relevante for dig.
Det gode CV-foto
Når man skal ansætte en ny medarbejder, starter man ofte med at kigge på CV'et og CV-fotoet.
Arbejdsgiveren vil ønske at ansætte en person, der ser venlig, sund og professionel ud.
4 gode råd om CV-foto:
- Lign en der er rar at være sammen med! Vælg et billede, hvor du ser glad og imødekommende ud.
- Hav en professionel fremtoning! Hav helt almindeligt, pænt tøj eller arbejdstøj på. Har du arbejdstøj, så brug det. Det signalerer din faglige tilknytning og viser, at du går meget op i dit fag, og at du er stolt af det, du laver.
- Kig ind i kameraet! Sørg for, at man kan se dine øjne. Øjenkontakt er tillidsvækkende, så kig gerne ind i kameraet.
- Vær bevidst om baggrunden! Vælg ikke et billede, hvor man i baggrunden kan se fjernsynet, vasketøjet, en fest eller Tivoli. Sørg for, at du er den eneste person på billedet.
Øvelse
- Find sammen i grupper af 2-3 personer.
- Tag ‘arbejdstøj’ på og find et sted på skolen, I synes udtrykker jeres faglighed og professionalisme. Det kan f.eks. være der, I plejer at have erhvervsfag.
- Hjælp nu hinanden med at tage gode portrætbilleder med jeres mobiltelefoner. Tag mange forskellige, så der er lidt at vælge imellem. Tag gerne nogle med forskellige baggrunde og nogle med og uden fagligt tilbehør. Husk at følge de 4 gode råd om CV-foto.
- Se billederne igennem og vælg det bedste ud. Beskær det, så de passer til dit CV’s format
Hvad skal en ansøgning indeholde?
Din ansøgning er en personlig præsentation af dig, din faglighed og din motivation.
I modsætning til CV’et er ansøgningen en sammenhængende tekst. Dog gerne delt op i relevante, velstrukturerede afsnit, så det bliver overskueligt at læse.
I løbet af din ansøgning skal du helst nå at få svaret på disse 2 store spørgsmål:
Hvem er du?
Hvad er dine bedste personlige egenskaber, og hvorfor vil de gøre nytte på en arbejdsplads? Måske er du typen, der har en meget høj arbejdsmoral, eller måske har du et fantastisk godt humør, der spreder glæde blandt dine kollegaer?
Fokusér på dine styrker – både personligt og fagligt – og fortæl, hvordan de har gavnet dig på tidligere arbejdspladser eller i din uddannelse.
Har du haft erhvervsarbejde før, så fortæl om de ting, du har lært og kom evt. med eksempler. Fx: “Jeg er ikke bange for at tage ansvar. På mit gamle arbejde, var jeg ofte den, der åbnede og lukkede butikken og sørgede for at alt var i orden til næste dag”.
Du må også gerne fortælle lidt om dig selv som privatperson. Men det er som udgangspunkt ikke det, der skal fylde mest i din ansøgning.
Hvorfor søger du?
Fortæl hvorfor du søger arbejde/læreplads, og hvorfor det netop er denne virksomhed, du gerne vil arbejde for.
Det er vigtigt, at din ansøgning er motiveret og drevet af en oprigtig arbejdslyst. Fortæl hvilken uddannelse, du er i gang med, og hvorfor du har valgt at gå denne vej.
Måske har du også allerede en idé om, hvordan dit arbejdsliv skal se ud i fremtiden? Del gerne dine drømme. Jo mere du viser din interesse for faget, jo mere vil arbejdsgiveren tro på, at du bliver en glad, engageret og god medarbejder.
Gode råd til ansøgningen
|
Den motiverede ansøgning
Når du skriver en motiveret ansøgning, betyder det, at du målretter den til en bestemt virksomhed. Det bør derfor fremgå tydeligt i ansøgningen, at du har sat dig grundigt ind i, hvad virksomheden står for, og hvad de arbejder med. På den måde bliver det også nemmere for dig at forklare, hvorfor du vil passe godt ind.
Det kan være meget fristende at lave en standardansøgning, der er så generel i sin udformning, at den bare kan printes i 70 eksemplarer og afleveres til alle virksomheder i nærheden. Det er en dårlig ide!
Arbejdsgiveren vil med det samme gennemskue, at du ikke er specielt interesseret i netop den arbejdsplads, og så vil arbejdsgiveren i stedet ansætte en, der har lagt kræfter i at skrive en god, motiveret ansøgning.
Guide til skriveprocessen
Find ud af hvilken arbejdsplads, der er den helt rigtige for dig. Overvej, hvad der er det vigtigste for dig ved en arbejdsplads og vælg en, der matcher dine ønsker.
Find ud af ALT hvad du kan om virksomheden: Fx kerneværdier, typer af arbejdsopgaver, læs hele deres hjemmeside, undersøg hvad de har delt på sociale medier mv.
Tænk dig grundigt om, og prøv at sætte nogle ord på, hvad det egentligt er, der tiltaler dig ved netop den her virksomhed. Hvad er det, der gør, at du hellere vil være her end andre steder? Hvordan skiller de sig ud? Hvordan passer DU ind?
Først når du har arbejdet dig igennem trin 1-3, er du klar til at begynde at skrive. Giv dig god tid og sørg for at få struktureret ansøgningen, så den er overskuelig at læse og ser indbydende ud. Bed gerne andre om at læse den igennem og give dig feedback. Læs korrektur, før du sender den. |
Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.