Forløb

Julekemi B-niveau

Grupperne er julemandens hjælpere. Julemanden er ked af at julen ikke bliver prioriteret højt nok efter hans mening. Derfor vil han gerne finde ud af hvordan julestemningen kan øges, især gennem lugte- og smagssansen.

Materialet er leveret af fagkonsulenten som supplement til vejledningen for faget.

Derfor skal julemandens hjælpere sætte sig ind i organisk kemi, så de kan lave en video til ham, der fortæller hvor man kan sætte ind rent kemisk hvis man vil øge julestemningen. Omfang: 17 moduler à 90 min.

Formål

Forløbet dækker følgende kernestof:

  • Carbonhydrider
  • Alkoholer
  • Carbonylforbindelser
  • Carboxylsyrer
  • Estere

Introduktion og baggrund

Den organiske kemi sættes ind i en narrativ ramme og tematiseres. Forløbet er lagt an på gruppearbejde som den dominerende arbejdsform.

Der er følgende skriftlige produkter i forløbet:

  • Rapport om julehygge (lightergas)
  • Video om fremstilling af julekugler
  • Rapport om bestemmelse af ethanolindhold i julesnaps
  • Video til julemanden om kemien i julestemning

Gennemførsel

Modul 1+2

Carbonhydrider, navngivning og reaktionstyper

Opgaver

Modul 3

Det dufter af jul

Om kemiske stoffer, der bidrager til julens dufte.

Modul 4+5

Julehygge (inkl. eksperimentelt arbejde om sterinlys, lightergas og chokolade)

Modul 6

Rapportskrivning

Modul 7

Peer feedback: Hver gruppe kommenterer to andre gruppers rapporter

Rapporterne skrives færdig

Modul 8

Alkoholer. Opgaver

Modul 9

Julesnaps

Om organiske forbindelser, der findes i julesnapsen, og hvad der sker i vores hjerne, når vi drikker snaps.

Modul 10

Bestemmelse af ethanolindhold i julesnaps ved oxidation

Modul 11

Rapportskrivning

Modul 12

Peer feedback: Hver gruppe kommenterer to andre gruppers rapporter

Rapporterne skrives færdig

Modul 13+14

Aldehyder, ketoner, carboxylsyrer og estere. Opgaver

Modul 15

Julekugler (Tollens prøve)

Video om fremstillingen - inkl. reaktionsskema.

Modul 16

På loftet sidder nissen

Elevark om kanelaldehyd, vanilje, ingefær, nilliker og andre smagsstoffer.

Modul 17

Grupperne laver video om kemisk julestemning til julemanden, så han ved hvor han kan sætte ind for at øge julestemningen...

Kreditering

Udarbejdet af Anne Boie Johannesson ud fra forløb lavet af:

Marie Eiland, Køge Gymnasium

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.