Artikel
Fagdialogkort til matematik
Fagdialogkortene er et understøttende værktøj til lærere og vejledere. Kortene indeholder spørgsmål, der sætter fokus på, hvordan faghæftet kan anvendes til fælles refleksion om undervisningen i faget.
Sådan kan dialogkortene bruges
Fagdialogkortene kan for eksempel bruges på møder mellem fagkollegaer, hvor I ønsker at drøfte undervisningen og det faglige indhold i jeres fag. I kan udvælge enkelte dialogkort til at drøfte en særlig tematik i faget, eller I kan gennemgå alle spørgsmålene ét ad gangen. Fagdialogkortene tager ligesom faghæftet afsæt i de færre bindinger i Fælles mål.
Når I anvender fagdialogkortene, kan det være en god idé at:
- medbringe faghæftet til drøftelsen og slå op i det, når det giver mening i forhold til de enkelte dialogkort.
- at udvælge et eller flere dialogkort, som I skal drøfte, på forhånd.
- vælge én, der står for at rammesætte, hvordan drøftelsen ud fra dialogkortene skal forløbe, og som eventuelt står for at fortælle om ændringerne i Fælles Mål, læseplaner og undervisningsvejledninger.
Overvej eventuelt, hvordan I kan inddrage ledelsen i arbejdet med at udvikle undervisningen i jeres fag.
Materialer
Find de relevante materialer her:
- Find faghæftet for matematik og inspirationsvideo om faghæftet her
- Præsentation om de lempede bindinger i Fælles Mål
- Fagdialogkortene findes som PDF øverst på denne side og i punktopstilling herunder
Vejledning
Opstår der behov for vejledning om indholdet i faghæftet kan I altid spørge ministeriets læringskonsulenter til råds på Børne- og Undervisningsministeriets faglige vejledningsforum emurespons.dk
Spørgsmål fra dialogkort til matematik
- Hvordan anvender vi faghæftet for matematik som led i årsplanlægningen og den løbende undervisningstilrettelæggelse?
- Hvad er det vigtigt at sætte fokus på i undervisningen for, at eleverne udvikler den/de ønskede matematiske viden, færdigheder og kompetencer?
- Hvordan arbejder vi med evaluering af undervisningen og feedback til eleverne? Få inspiration til hvordan der kan arbejdes med evaluering i faghæftet s. 100ff.
- Hvordan kan faghæftet understøtte vores valg af indhold og undervisningsmaterialer i matematik?
- Hvordan arbejder vi med opmærksomhedspunkterne på skolen? Se læseplanen s. 62 i faghæftet.
- Hvordan arbejder I med sproglig udvikling? Og hvilke sproglige aktiviteter understøtter sprogets 4 elementer: lytte, læse, samtale og skrive? Se undervisningsvejledningens tekst og model s. 109 i faghæftet.
- Hvordan forstår I matematisk modellering? Giv eksempler på aktiviteter hvor modellering og stofområderne sammentænkes. Læs afsnittet om modellering i faghæftets undervisningsvejledning s. 75. Se læseplanen s. 30 i faghæftet.
- På hvilke måder arbejder vi med regnestrategier, så vi sikrer, at det bidrager til elevernes talforståelse samt deres forståelse af regningsoperationer? Se læseplanen s. 37 – 1. trinforløb, s. 44 – 2. trinforløb og s. 52 – 3. trinforløb i faghæftet.
- Hvordan kan læseplanen understøtte arbejdet med progression gennem de tre trinforløb i matematik? Se undervisningsvejledningen i faghæftet s. 86.
- Giv eksempler på, hvordan I arbejder med undersøgende matematik i den daglige undervisning. Se praksiseksempel på undersøgelse i en taltavle i undervisningsvejledningen i faghæftet s. 89.
- Hvordan arbejder I med de fire elevpositioner fra læseplanens tværgående tema om it og medier? Se læseplanen i faghæftet s. 60.
- På hvilken måde arbejder I med algebra gennem de tre trinforløb? Se læseplanen i faghæftet: 1. trinforløb s. 38, 2. trinforløb s. 45 og 3. trinforløb s. 52.
Kreditering
Materialet er udviklet af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.