Redskab

Hjælp til læsning og digital læsning

Nota Bibliotek er målrettet mennesker med læsevanskeligheder. Læs om Nota og andre redskaber, der understøtter elever med læsevanskeligheder og giver mulighed for digital læsning, for eksempel eReolen Go.

Der findes mange muligheder for at hjælpe elever i læsevanskeligheder. På Nota Bibliotek er der for eksempel mulighed for hjælp til ordblinde og synshandicappede. Herunder er der samlet og præsenteret forskellige muligheder for digital hjælp i forbindelse med elevernes læsning. Undervisere kan også få adgang til Nota, og der er desuden udviklet en app til Notas medlemmer mellem 8-13 år.

 

Nota

Nota er et bibliotek og videncenter, der har fokus på bøger og læsning for mennesker med syns- og læsehandicap. På Notas netbibliotek kan du afspille, downloade eller bestille en bog som lydbog, e-bog eller punktbog.

På hjemmesiden findes blanketter til indmeldelse, og både elever med læsehandicap eller andre handicap samt undervisere kan blive meldt ind på Nota. Der kan logges ind på biblioteket med både nemID og UNI-Login.

Find biblioteket her: Nota Bibliotek

 

Maneno

Alle Notas medlemmer mellem 8 og 13 år har mulighed for at bruge læse-appen Maneno. 

I Maneno kan eleven læse et udvalg af lydbøger og e-bøger fra Notas bibliotek. Maneno har en række hjælpefunktioner, der gør læsning nemmere. Appen indeholder også en drage, der vokser, jo mere eleven læser. Appen findes både til iPad og til Android tablets.

Læs mere her: Maneno - læsetræning

 

eReolen og eReolen Go

eReolen er bibliotekernes tilbud om udlån af e-bøger, lydbøger og podcast. Fra eReolens app kan du både streame og downloade dine bøger, så du har adgang til dem uden forbindelse til internettet. Du kan bruge både PC, Mac, iPad/iPhone og Android-enheder, og der findes en brugervejledning på ereolen.dk.

eReolen Go er en selvstændig side under eReolen, der formidler materialer særligt målrettet børn og unge fra 7-14 år. Formålet med eReolen Go er at styrke børns læselyst og læsefærdigheder via en lettere adgang til digitale bøger på mobile platforme og gennem formidling, der er rettet til børn og unge. På denne side er der mulighed for at logge ind med UNI-login.

Til eReolen Go er der desuden udarbejdet forskellige koncepter, der giver inspiration til, hvordan lærere kan bruge eReolen Go. 

Læs mere om eReolen her: eReolen

Find eReolen Go her: eReolen Go

Find ideer til arbejdet med eReolen Go her: Koncepter til biblioteker og skoler

 

 

Syntetisk tale

Syntetisk tale er et godt redskab, når elever med læsevanskeligheder skal skal have hjælp til at kunne følge undervisningen i alle fag. Gyldendal har stillet en række grundbøger gratis til rådighed for svage læsere. Teksterne ligger i pdf-format til oplæsning med syntetisk tale.

Læs mere og find teksterne her: syntetisktale.dk

 

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.