Aktivitet

Zimbardo: The psychology of evil

Phillip Zimbardos fængselsforsøg er en klassiker i psykologien. Elever har let ved at huske det og forsøget er oplagt at diskutere psykologisk metode op ad. Få video og kritikpunkter serveret lige her.

Her kan du finde en TED-talk, hvor man kan se, hvor meget Zimbardo selv kan få ud af sit efterhånden ganske gamle eksperiment.

Man kan dog også gå direkte til en dokumentar om eksperimentet, som linkes til i højre bjælke. Dokumentaren giver selv en række kritikpunkter af forsøget, herunder det etiske problem, samt Zimbardos invaderende dobbeltrolle.

Andre ressourcer kritiserer Zimbardos overfortolkning af de situationelle faktorer (gode æbler i en rådden tønde, bliver rådne). Simon Baron-Cohen opstiller en række andre meget vigtige faktorer, som kan hjælpe til at skelne mere på individniveau, herunder arvelige faktorer og betydningen af det tidlige omsorgsmiljø.

Se andre ressourcer her:
 

Artikel: Først da han begyndte at tale, indså jeg omfanget af min ondskab

Esad Landzo var fængselsvagt under borgerkrigen på Balkan i 90'erne. Nu angrer han de utallige krigsforbrydelser, han var en del af og søger tilgivelse. En del af ondskaben kan forstås i lyset af Zimbardos eksperiment.

Artikel (eng.): The Science of Evil

Simon Baron-Cohen giver her en relativt let forståelig kritik af Zimbardos tolkninger og forståelse af ondskab. Baron-Cohen argumenterer, at Zimbardo overbetoner betydning af situationelle faktorer, og oplister en række af psykologiens andre faktorer for menneskelig ondskab.

TEDx-talk: The erosion of empathy (13 min)

TIl at støtte op om Baron-Cohens artikel, linkes her til et oplæg af selv samme. Det er tilsat hjemmebryggede danske undertekster.

Dokumentar: The Stanford Prison Experiment (30 min)

Denne dokumentar viser originaloptagelser fra eksperimentet og Zimbardo gennemgår forløbet fra start til slut, herunder nogle kritiske pointer omkring, hvad han skulle have gjort anderledes. Der er mulighed for tilvalg af danske undertekster.

Artikel: Situationist ethics (eng.)

Denne artikel går til angreb på Zimbardos brug af Stanford Prison eksperimentet til at forklare Abu Ghraib hændelserne i Irak. Artiklen er på engelsk, men kan tilskæres relativt let og har selv opstillet 3 faktorer, der er lette at få øje på i teksten og diskutere ud fra.

 
Kreditering

Anders Fischer Riber, Horsens HF & VUC

Samarbejdspartnere:

Materialet er udarbejdet af Centre for Undervisningsmidler (CFU) - en del af af Danmarks Professionshøjskoler.

Siden er opdateret 17. november 2020 af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.