Artikel
Faglig læsning - indsatser i undervisningen
Mange elever har svært ved at læse tekster i de naturvidenskabelige fag, og selv om de læser, svarer deres udbytte af læsningen ikke til deres indsats, og man kan derfor med fordel interessere sig for den sproglige dimension i sit fag.
I filmen fortæller lærere og elever på Nyborg Gymnasium om, hvordan arbejdet med faglig læsning kan gribes an.
Faglig læsning - indsatser i undervisningen
Til ethvert fag knytter sig et særligt sprogligt register - altså en række træk, som tekster i det pågældende fag har til fælles. Tekster i naturvidenskab er blandt andet kendetegnet ved, at de indeholder mange fagord.
Ud over de mange fagord, som hører til de enkelte naturvidenskabelige fag, indeholder teksterne typisk også mange akademiske ord - altså ord, som ikke specifikt tilhører faget, men som alligevel er ord, eleverne ikke kender. En typisk gymnasiebog i f.eks. kemi kan indeholde op til 3000 ord, som er nye for eleverne, og det svarer faktisk til eller overstiger mængden af nye gloser i et fremmedsprog.
Tekster i naturfagene har desuden en høj informationstæthed og består typisk af både tekst, figurer, formler og osv. Eleverne bør derfor ikke læse teksterne fra første bogstav til sidste punktum, som de måske er vant til, men skal lære, at dele af teksten måske skal læses flere gange, og at den samlede forståelse af teksten skal stykkes sammen ved, at de bevæger sig rundt mellem tekstens elementer; først læser de måske overskrifterne og danner sig et overblik over teksten, så kigger de på figurerne og figurteksterne, og derefter læser de brødteksten - denne måde at læse på kaldes ikke-lineær læsning.
Kreditering
Filmen er produceret af Karin K. Rasmussen og Signe S. Irminger.
gym_naturvidenskabelig_faglig_laesning
Faglig læsning i naturvidenskabelige fag
Du kan få mere viden og inspiration om faglig læsning i naturvidenskabelige fag her på emu.dk