Forskning og viden
Kompetencer i produktionsorienterede forløb – faser og processer
Rapporten fremlægger resultaterne fra forskningsprojektet 'Kompetencer i produktionsorienterede forløb', der havde fokus på, hvordan produktionsorienterede forløb kan skabe sammenhænge mellem teori og praksis.
Formål
Formålet med projektet har været at identificere centrale kompetencer og arbejdsprocesser i forskellige produktionsorienterede forløb i billedkunst, design og mediefag.
Hovedpointer
Faser og processer
På baggrund af en analyse af undervisningsforløbene blev fire forskellige faser af elevernes arbejde identificeret. Analysen har vist, at eleverne i produktionsorienterede forløb ikke blot arbejder i forskellige faser med forskellige resultater, men at faserne indeholder processer, der adskiller sig fra hinanden og indeholder forskellige læringspotentialer. Undersøgelsen peger på, at øget italesættelse og bevidsthed om faser – og deres iboende mål og processer – kan bidrage til at styrke elevernes arbejde i de enkelte faser.
Kompetenceområder
Gennem undersøgelsen er identificeret følgende kompetencer hos eleverne:
● Selvstændigt arbejde
● Håndtering af åbne og uvisse situationer
● Diskussion og forhandling
● Eksperimentere
● Vurdere og reflektere
● Forestillingsevne
Mod en didaktik for produktionsorienterede projektforløb
De identificerede faser, processer og kompetenceområder kan potentielt bidrage til en øget bevidsthed om forskellige aspekter af og kvaliteter ved produktionsorienterede forløb. Dermed er der muligheder i at videreføre projektets resultater i en mere didaktisk retning, hvor fokus lægges på planlægning, tilrettelæggelse og evaluering af produktionsorienterede forløb med fokus på specifikke faser, processer og/eller kompetencer.
Faktaoplysninger
Rapporten er udgivet af Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet i 2015.
Forskningsdelen har afsæt i observationsstudier og interviews.