Redskab

Undgå ulovlig overvågning i hjemmet

Dette redskab sætter fokus på, hvordan vi beskytter os mod overvågning.

Målgruppe

Målgruppen for dette redskab er undervisere på FGU/FVU og EUD, der vil hjælpe deres elever/deltagere med at beskytte sig selv mod overvågning.

Rådet for digital sikkerhed giver gode råd til, hvordan danske borgere kan styrke deres IT handlekompetencer ved at beskytte sig mod ulovlig overvågning fra tekniske apparater, som vi har i vores bolig.

De gode råd er:

  • Skift kodeord på dit udstyr

  • Hold dit udstyr opdateret

  • Benyt en firewall

  • Sæt din Router/Firewall rigtig op

  • Lav en risikovurdering

  • Slå det fra som du ikke behøver

Hent redskabet her:

Beskyt dig mod ulovlig overvågning (Rådet for digital sikkerhed har produceret de gode råd).

Hvordan du kan bruge det i undervisningen?

Som underviser kan du give eleverne/kursisterne en opgave, hvor du beder dem om at skifte kodeord, opdatere et program, lære at benytte en firewall, lære at vurderer risikofaktorer, fx ved brug af en tjekliste du har lavet, og prøve at slå et program fra, som de har installeret, men ikke bruger. Derved kan de komme igennem alle sikkerhedsprocedurerne.

Dele af opgaven kan du/I lave sammen med eleverne/kursisterne i et undervisningsforløb. Opgaven kan med fordel suppleres med en hjemmeopgave. Her kan eleverne fx producere en video, der dokumenterer, hvordan de har ændres password på deres private router.

Kreditering

Redskabet er omtalt af Københavns Professionshøjskole i 2019.

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.