Nyhed

Nyt fra fagkonsulenten i kommunikation og it - november 2024

Mød fagets nye fagkonsulent, Anders Dannevig, og udforsk det seneste nye indenfor kommunikation og it.

Brevets indhold
  • Præsentation af fagets nye fagkonsulent
  • Årets FIP
  • AI til eksamensprojekterne
  • Pulje til grøn efteruddannelse og undervisningsforløb i bæredygtighed på gymnasiale uddannelser 2024
  • Ønsker til fremtidige "nyt fra fagkonsulenten", FIP-kurser mm.

 

Præsentation af fagets nye fagkonsulent

Mit navn er Anders Dannevig, og jeg overtog jobbet som fagkonsulent den 1/8-24 efter den tidligere fagkonsulent Mimi Olsen. Jeg vil gerne starte med at takke Mimi for hendes store indsats og kamp for vores fag.

Jeg har 25 års erfaring med undervisning på HTX - primært i fagene kommunikation/it, teknologi og fysik. Jeg underviste oprindeligt i teknikfaget services og kommunikation, og da det blev nedlagt, var jeg med til at starte kommunikation/it op på C- og A-niveau. Jeg har altid været utrolig glad for dette fantastiske fag og PBL-tanken, der ligger bag.

Som ny fagkonsulent er jeg ved at sætte mig ind i de forskellige opgaver. Det kan derfor også tage længere tid end normalt før mails besvares. Jeg har deltaget på det fagdidaktiske kursus, hvilket har været et godt møde med nye kollegaer inden for kommunikation/it-faget. Faget kommunikation/it er på mange områder under pres. I folkeskolen er der kommet et fag, der hedder teknologiforståelse, men som handler om teknologi i en meget snæver forståelse som digital teknologi. Andre skoler vælger informatik i stedet for kommunikation/it. Jeg ser kommunikation/it som en væsentlig del af HTX’s DNA, som en vigtig kobling mellem de forskellige faggrupper samt som en væsentlig del af den værktøjskasse, eleverne bruger på tværs af alle fag og efter de er færdige på HTX. Vi har med kommunikation og IT et fantastisk fag her på HTX, og jeg opfordrer jer til at hjælpe med at gøre omverdenen opmærksom på det.

 

Årets FIP

Hvornår? Der kommer et spændende FIP-kursus den 13. marts 2025 i Vejle.

Om hvad? Årets FIP har på tværs af alle fag et tema om elevtrivsel. Vi vil diskutere elevtrivsel ved projektarbejde. Der vil være en diskussion af, hvad det gode eksamensprojektoplæg ser ud. Vi kommer nok ikke uden om at diskutere AI og fremtiden for brug af AI i forbindelse med kommunikation/it. Mon ikke vi også kommer omkring regeringens uddannelsesudspil.

Tilmelding: Tilmeld dig ved at klikke på linket her (gl.org)

 

AI til eksamensprojekterne

Jeg får en del spørgsmål omkring brugen af AI ved de kommende eksamensprojekter og SOP. Som reglerne er nu, er det ikke tilladt at bruge AI ved selve eksamensprojektet. Der kommer nye anbefalinger til november fra ministeriets ekspertgruppe, men det bliver ikke muligt i dette skoleår at bruge det til eksamenerne. Der afholdes en del workshops omkring brug af AI ved fremtidige prøver mm., men kommunikation og it er ikke en del af disse workshops.

 

Pulje til grøn efteruddannelse og undervisningsforløb i bæredygtighed på gymnasiale uddannelser 2024 (kan være et emne til en kampange)

Der er en pulje på 10,67 mio. kr. med den mundrette titel “Pulje til grøn efteruddannelse og undervisningsforløb i bæredygtighed på gymnasiale uddannelser 2024”. Den har kort sagt til formål at understøtte gymnasielæreres arbejde med og kompetencer i at undervise i miljø og klima. Puljen kan søges af gymnasier til enten:

  1. Efteruddannelse af lærere inden for klima, miljø og bæredygtighed.
  2. Udvikling af undervisningsforløb til gymnasieelever i klima, miljø og bæredygtighed.

Det vil være oplagt for teknologilærere at søge fra denne pulje. I må meget gerne sprede budskabet om puljen, hvor I synes det virker relevant. Ansøgningsfristen er den 18. november 2024.
Link til puljesiden: Pulje til grøn efteruddannelse og undervisningsforløb i bæredygtighed på gymnasiale uddannelser (uvm.dk).

 

Ønsker til fremtidige "nyt fra fagkonsulenten", FIP-kurser mm. 

  1. Nye undervisningsmetoder: Del erfaringer og ideer til innovative undervisningsmetoder inden for kommunikation/it.
  2. Teknologiske trends: Opdateret om de nyeste teknologiske trends og deres relevans for undervisningen.
  3. Elevprojekter: Fremhæv inspirerende elevprojekter og deres læringsudbytte.
  4. Samarbejde med erhvervslivet: Diskuter mulighederne for samarbejde med lokale virksomheder og hvordan det kan berige undervisningen.
  5. Efteruddannelse: Information om relevante kurser og efteruddannelsesmuligheder for lærere.

Har du forslag til fremtidige emner til "nyt fra fagkonsulenten", FIP, efteruddannelse eller noget helt fjerde, så send en mail til undertegnede.
 

- Anders Dannevig

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.