Nyhed

Vinderen af Cybermissionen er nu fundet

I løbet af efteråret 2020 deltog en masse skoler i Cybermissionen, Styrelsen for It og Lærings elevkonkurrence om it-sikkerhed og databeskyttelse. Eleverne skulle arbejde med passwordsikkerhed, digital dannelse, cookies, hacking, grooming og meget mere. Her kan du læse mere om konkurrencen, se hvem der vandt og se den video, de sendte ind til konkurrencen.

Cybermissionen er en konkurrencen, hvor eleverne tilegner sig viden om cybersikkerhed og bruger den viden til at finde på kreative løsninger på nærværende it-sikkerhedsudfordringer, som kan formidles videre til andre børn. Løsningerne skulle fremlægges i en kort videopræsentation, som blev sendt til Styrelsen for It og Læring. 

Og vinderen af Cybermissionen er ...

6.A fra Skt. Josefs Skole i Roskilde blev af STIL og Rigspolitiets Nationale Center for Cybersikkerhed udvalgt som vinder af Cybermissionen. Klassen har arbejdet med passwordsikkerhed og lavet en flot og gennemarbejdet præsentation. Deres ide er et cybershow til DR Ultra, hvor de har produceret et pilotafsnit, som handler om en pige, der skal ud at rejse og derfor får sin veninde til at passe sine streaks på snapchat. Dermed overlader hun sin profil i venindens varetægt. Veninden deler efterfølgende password og konti med en fælles kammerat, som overtager og misbruger kontoen. Et meget realistisk eksempel, som flot demonstrerer, at man bør beskytte sine passwords.

Lone Søeballe Jensen er klasselærer for 6.A, og hun fortæller lidt om klassens deltagelse:

”Jeg valgte at deltage i Cybermissionen med min klasse, fordi jeg oplever, at eleverne ikke er opmærksomme på de faldgruber, der er på nettet. Eleverne har lært virkelig meget af at være med i konkurrencen. Mange voksne tror, at de unge har meget styr på det med internettet og sociale medier. De unge kan også rigtig mange tekniske ting, men når det kommer til digital sikkerhed, så er det vigtigt, at vi hjælper dem og lærer dem, hvordan man passer på sig selv og sine oplysninger på nettet."

Nogle af eleverne fra 6.a fortæller her, hvad de har fået ud af at være med i Cybermissionen: 

Anna Lorentzen: ”Det har været sjovt, fordi vi har lavet noget andet end det vi plejer. Det har været spændende og jeg har lært meget. Det var fedt vi vandt.”

Mads Larsen: ”Det har været fedt at være med. Vi skulle arbejde sammen og finde en idé, som kunne være med til at hjælpe andre. Jeg vidste slet ikke, at der var en politiafdeling, der arbejder med det her, og at det er så alvorligt. Jeg har lært meget.”

Anemone Stjerneby: ”Der har været meget at lære, jeg ved nu, at ens password skal være ret langt, mindst 7-12 tegn, og man skal aldrig give sit password ud til andre. Klassen er gået rigtig meget op i det og har lavet nogle rigtig gode fremlæggelser. Der var endda en gruppe, som havde opbygget en hel hjemmeside.”

Initiativ i den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed

Cybermissionen er et af initiativerne i den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed 2018-2021, som blandt andet sætter fokus på at styrke børn og unges kompetencer og digitale dømmekraft. 

Cybermissionen gentages i 2021, hvor der igen vil være mulighed for at tilmelde sine elever. 

Læs mere og se de undervisningsmaterialer, der er tilknyttet Cybermissionen her.
 

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.