Nyhed
Nyt fra fagkonsulenten i teknologi - oktober 2024
Nyt om: Ny fagkonsulent, FIP, Inspirationsdag med faglig forening, AI til eksamensprojekterne, Fonden for Entreprenørskab, Pulje til grøn efteruddannelse og undervisningsforløb i bæredygtighed.
Ny fagkonsulent
Mit navn er Anders Dannevig og jeg overtog jobbet som fagkonsulent d. 1/8-24 efter Pernille Kaltoft.
Jeg vil gerne starte med at sige Pernille en meget stor tak for hendes store indsats og kamp for vores fag som fagkonsulent, samt for en virkelig god overdragelse.
Jeg har 25 års erfaring med undervisning i teknologi på HTX i Hjørring. Jeg har altid været utrolig glad for dette fantastiske fag og PBL-tanken, der ligger bag.
Som ny fagkonsulent er jeg ved at sætte mig ind i de forskellige opgaver, så bær over med, at det kan tage lidt tid, før der besvares mails.
Jeg har deltaget på det fagdidaktiske kursus, hvilket har været et godt møde med nye kollegaer inden for teknologifaget.
Vores fag er på mange områder under pres. Vi mangler f.eks. en afklaring omkring HTX og faget Teknologi i forbindelse med den kommende reform af ungdomsuddannelserne. I folkeskolen er der kommet et fag, der hedder teknologiforståelse, men som handler om teknologi i en meget snæver forståelse som digital teknologi.
Man har fra officielt side et stort ønske om at fremme STEM-kompetencer i børne- og ungdomsuddannelserne, og her er teknologi en af de meget få gymnasiale fag, der byder ind på E (Engineering). Vi har et fantastisk fag her på HTX, Hjælp med at gøre omverdenen opmærksom på det.
Er der emner i syntes der skal med i fremtidige nyhedsbreve, så send en mail undertegnede.
Årets FIP
Årets FIP har på tværs af alle fag et tema om elevtrivsel.
På årets FIP kommer vi til at diskutere elevtrivsel ved værkstedsarbejde, men også i forbindelse med elevernes projekter.
Opgavekommunikationen vil præsentere årets prøveoplæg inden udleveringen til eleverne. Vi vil så have en god diskussion på tværs af skolerne omkring muligheder og forståelse af årets prøveoplæg.
Der vil også komme et indlæg om at få rystet posen med de forløb, vi har på skolerne. Vi kommer nok ikke uden om at diskutere AI og fremtiden for brug af AI i forbindelse med teknologifaget.
Så sæt kryds i kalenderen den 27. februar 2025. Der afholdes FIP på Aalborg Tekniske Gymnasium. Mon ikke også, at der kommer en del spørgsmål omkring den kommende reform.
Få aftalt, hvem der skal med fra skolen, giv skemalægger besked, og meld dig/jer til på GL-E’s hjemmeside her. https://www.gl.org/kurserogarrangementer/Sider/kursusdetaljer.aspx?courseId=5758.
Inspirationsdag
I forbindelse med årets FIP afholder Den faglige forening for teknologi og teknikfag en virkelig spændende inspirationsdag i Aalborg. Her vil man besøge UCN og få en beskrivelse af en uddannelse, hvor der er fokus på teknologier og produktudvikling samt strategier for salg og marketing. Der vil være præsentation af modeller, der direkte kan bruges som supplerende stof for f.eks. Teknologi A.
Vi skal også besøge virksomheden Råt og Godt, som vil fremvise og fortælle om deres fokus på bæredygtighed, cirkulær økonomi og social ansvarlighed. Når man ser deres produkter og løsninger, er der meget inspiration at hente til produkter og projekter inden for teknologi og teknikfagsprojekter.
Til sidst skal vi besøge AAU Institut for Elektroniske Systemer. Her skal vi se og høre om den nyeste teknologi inden for elektroniske systemer. Vi kommer blandt andet til at møde redningsrobothunden, besøge det radiodøde rum og se modeller af satellitter, der er lavet på tværs af mange forskellige fakulteter. Tidligere HTX-elever vil fortælle om deres studie ved Institut for Elektroniske Systemer, samt hvordan faget teknologi har haft indflydelse på deres studier.
AAU vil fortælle om, hvordan PBL er en integreret del af deres arbejde, hvilket kan trække en direkte tråd til teknologiundervisningen på HTX. Efter indlogering på hotellet mødes vi til aftensmad og social hygge på Søgårds Bryghus. Her vil der udover 3 retter mad være en rundvisning med smagsprøver.
Program og tilmelding til inspirationsdagen og evt. overnatning findes via dette link. https://ttf.nu/kursus-2/
Fonden for Entreprenørskab
Jeg ved, at mange tidligere har haft stor glæde ved at deltage i konkurrencer ved Fonden for Entreprenørskab. Grundet ændringen af eksamensperioden i Teknologi A har det ikke været muligt de sidste par år.
Nu er Fonden for Entreprenørskab kommet med en ny konkurrence, der er fokuseret på at lave bedømmelseskriterier, der ligger tæt op ad fagenes kriterier og udvælger så vidt muligt dommere, der er i stand til at bedømme og sparre med eleverne på tekniske fremfor forretningsmæssige kriterier, som vi ellers bruger det i Company Programme.
Tjek ud om det ikke var noget for jeres skole, tilmeldingsfristen er sidst i oktober. Her er der et link: Tech Innovation Programme.
AI og den kommende eksamen
Jeg får en del spørgsmål omkring brugen af AI ved de kommende eksamensprojekter og SOP. Som reglerne er nu, er det ikke tilladt at bruge AI ved selve eksamensprojektet. Der kommer nye anbefalinger til november fra ministeriets ekspertgruppe. Der afholdes en del workshops omkring brug af AI ved fremtidige prøver mm. Teknologifaget er ikke en del af disse workshops.
Pulje til grøn efteruddannelse og undervisningsforløb i bæredygtighed på gymnasiale uddannelser 2024
Der er en pulje på 10,67 mio. kr. med den mundrette titel “Pulje til grøn efteruddannelse og undervisningsforløb i bæredygtighed på gymnasiale uddannelser 2024”. Puljen har kort sagt til formål at understøtte gymnasielæreres arbejde med og kompetencer i at undervise i miljø og klima.
Puljen kan søges af gymnasier til enten:
- Efteruddannelse af lærere inden for klima, miljø og bæredygtighed
- Udvikling af undervisningsforløb til gymnasieelever i klima, miljø og bæredygtighed
Det vil være oplagt for teknologilærere at søge fra denne pulje.
I må meget gerne sprede budskabet om puljen, hvor det virker relevant.
Ansøgningsfrist er den 18. november.
Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.