Nyhed

Nyt fra fagkonsulenten i teknologi - januar 2025

Nyhedsbrev om inspirationsdag d. 26 februar, anbefaling og webinar om brug af generativ kunstig intelligens for teknologi - og årets FIP-kursus d. 27. februar.

Jeg håber, I alle har haft en god juleferie og er kommet godt ind i det nye år.

Jeg vil gerne opfordre alle, der har muligheden, til at deltage i den faglige forenings inspirationsdag og det kommende FIP-kursus. Ud over et virkelig spændende program til inspirationsdagen, er begge dage også en god mulighed for at møde kollegaer, der underviser i teknologi eller teknikfag.

Inspirationsdag d. 26 februar

Dagen før årets FIP i teknologi afholder Den faglige forening for teknologi og teknikfag en virkelig spændende inspirationsdag i Aalborg. Det er muligt at overnatte på samme hotel fra tirsdag til onsdag.

Husk at få meldt dig til: Sidste tilmelding er fredag d. 10/1.

Her er en kort beskrivelse af programmet:

Besøg på UCN med en beskrivelse af uddannelsen Teknologi og eksport. Her vil der være fokus på teknologier og produktudvikling samt strategier for salg og marketing. Der vil være præsentation af modeller, der direkte kan bruges som supplerende stof for f.eks. Teknologi A eller som en del af karrierelæringen.

Efter frokost med buffet, besøges virksomheden Råt og Godt, der arbejder med upcycling. En virkelig inspirerende virksomhed for teknologifaget og flere teknikfag.
De vil fortælle om deres fokus på bæredygtighed, cirkulær økonomi og social ansvarlighed. Når man ser deres produkter og løsninger, er der meget inspiration at hente til produkter og projekter inden for teknologi og teknikfagsprojekter.

Om eftermiddagen besøger vi AAU Institut for Elektroniske Systemer. Her skal vi se og høre om den nyeste teknologi inden for elektroniske systemer. Vi kommer blandt andet til at møde redningsrobothunden, besøge det radiodøde rum og se modeller af satellitter, der er lavet på tværs af mange forskellige fakulteter. Tidligere HTX-elever vil fortælle om deres studie ved Institut for Elektroniske Systemer, samt hvordan faget teknologi har haft indflydelse på deres studier. AAU vil fortælle om, hvordan PBL er en integreret del af deres arbejde, hvilket kan trække en direkte tråd til teknologi- og teknikfagsundervisningen på HTX.

Efter indlogering på hotellet mødes vi til aftensmad og social hygge på Søgårds Bryghus. Vi starter med en rundvisning med smagsprøver, inden vi slutter med en 3-retters menu (så her er der også dessert).

Får du ikke nyhedsbrevet fra den faglige forening, så få dig meldt ind; det er gratis.

Tilmelding kan ske her.

Generativ kunstig intelligens for teknologi

I november kom de nye anbefalinger om brug af generativ kunstig intelligens. Find dem her.

Anbefalingerne tager afsæt i et forsigtighedsprincip, da teknologiens nye muligheder både kan forbedre og forhindre indfrielse af undervisningens formål og dokumentation. Anbefalingerne opfordrer til, at vi i samarbejde med eleverne undersøger teknologiens muligheder og bruger den, hvor det læringsmæssigt giver mening.

Vi skal klæde eleverne (og os selv) på og være kritiske, samtidig med at de på nuværende tidspunkt skal gå til den skriftlige eksamen uden brug af generativ kunstig intelligens. For teknologifaget er den skriftlige eksamen vores eksamensprojekt, da projekteksamen ikke omtales i anbefalingerne. Det giver naturligvis en del udfordringer, og virkeligheden er, at en stor andel af vores elever aktivt bruger generativ kunstig intelligens.

Anbefalingerne er tænkt som en guide.

Jeg ved, at mange skoler er ved at se på, hvordan generativ kunstig intelligens kan blive en del af undervisningen, planlægningen og evalueringen.

I teknologifaget er der mange muligheder for at inddrage generativ kunstig intelligens, og det er væsentligt, at vi får en diskussion om, hvordan det fremadrettet kan blive en del af undervisningen og projekterne i forhold til undervisningens formål, så vi sikrer elevernes læring (de skal lære mere end hvordan de kan springe over gærdet, hvor det er lavest).

Når vi evaluerer eksamensprojekterne, skal vi ikke agere AI-politi, men fokusere på egenskaber og indhold i projekterne i forhold til de faglige mål.

Jeg arbejder på, at der afholdes fire mindre webinarer (ca. 45 min. pr. gang) i løbet af 2025:

to med fokus på kollegial sparring og inspiration i de forskellige faser af et teknologiprojekt,
et om planlægningen af undervisning og evaluering af projekter, samt
et om, hvordan vi fremadrettet inddrager generativ kunstig intelligens i teknologifaget.

Jeg vil så lave en opsamling, der kan læses på EMU. Jeg vil komme med flere informationer, når det kommer mere på plads.

Vi har med projekteksamen og PBL-undervisningen i teknologi fat i den lange ende med inddragelse af generativ kunstig intelligens ifølge denne artikel på Altinget: Uddannelsesaktører: Brug de kendte metoder nu. Vi kan ikke vente til 2030 på det nye praktiske gymnasie.

Et par ændringer af årets FIP-kursus

Sæt kryds i kalenderen den 27. februar 2025. Der afholdes FIP på Aalborg Tekniske Gymnasium.

Få aftalt, hvem der skal med fra skolen, giv skemalæggeren besked, og meld dig/jer til på GL-E’s hjemmeside.

Generativ kunstig intelligens bliver kun minimalt behandlet på årets FIP, da der arbejdes på, at det kommer til at køre via de før omtalte webinarer. I stedet er det lykkedes at få fat på Mette Møller Jeppesen fra Aalborg Universitet, der også er forfatter til bogen "Projektarbejde" fra Systime. Hun vil holde et oplæg om projektarbejde med fokus på faglig trivsel og PBL. Der vil efterfølgende være en diskussion/erfaringsudveksling.

Jutta Prip fra opgavekommunikationen vil præsentere årets prøveoplæg inden udleveringen til eleverne. Vi vil så have en god diskussion på tværs af skolerne omkring muligheder, værkstedsmuligheder og forståelse af årets prøveoplæg. Netop værkstedsmuligheder bliver et fokuspunkt.

Gine Ørnholt Johansson, der er medforfatter på "Teknologi B"-bogen fra Praxis, kommer med et indlæg om at få rystet posen med de forløb, vi har på skolerne i 1.G.

I er meget velkomne til at kontakte mig, hvis I har kommentarer til nyhedsbrevet eller teknologifaget. Det kan også være, I har spørgsmål til teknologifaget.

Skulle I være bekendt med, at der er kollegaer, der ikke modtager denne nyhedsmail, så få dem til at sende en mail til mig eller meld jer til emu.dks nyhedsbrev til faget her.

Jeg håber vi ses d. 26.-27. februar i Aalborg til to inspirerende dage i godt selskab.

Med venlig hilsen

Anders Dannevig

Fagkonsulent

Direkte telefon: +45 24 52 84 62

Mail: anders.dannevig@stukuvm.dk

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.