Eksempel fra praksis
Fire film viser afdækning af nyankomne og tosprogede elevers kompetencer i praksis
Fire korte film viser, hvordan lærere og andet pædagogisk personale omkring eleven konkret kan afdække elevens kompetencer med udgangspunkt i afdækningsmaterialet.
En god afdækning af nyankomne og tosprogede elever kompetencer sker tidligt i elevens skoleforløb og er kendetegnet af grundighed og systematik. Jo hurtigere skolen kan tilbyde eleven den rette undervisning, desto mere vil eleven kunne profitere af undervisningen i dansk som andetsprog og almenundervisningen. Afdækningsmaterialet består af fire dele og gennemføres i tre trin.
- Trin 1: Afdækning af elevens sprog og erfaringer
- Trin 2 af to punkter: Afdækning af litteracitet og afdækning af numeralitet
- Trin 3: Løbende opfølgning
Filmene viser konkrete eksempler på, hvordan det pædagogiske personale omkring en elev kan forberede, gennemføre og efterbehandle de samtaler med eleven, som bliver gennemført på trin 1 og 2.
Filmen visualiserer forløbet efter afdækningssamtalen, og hvordan en underviser udfylder afdækningsprofilen og formidler viden fra afdækningen til sine kollegaer:
Filmen illustrerer den løbende opfølgning på afdækningen på blandt andet et teammøde, observation og vurdering af eleven og samtale med eleven.
I videoen om trin 3, den løbende opfølgning på afdækningen, arbejder et team med materialets to dele; et opfølgningsskema og et ark til statussamtalen i teamet. Tidsforbruget til opfølgningen er samlet ca. 45 min., hvoraf de 20-25 min. er til observationen i klassen, og de 15-20 minutter er til statussamtalen om den enkelte elev i teamet.
I materialet anbefales, at opfølgningen sker hver 3. måned for basisdansk og hver 6. måned for supplerende, men hyppigheden bør tilpasses den enkelte elev.