Artikel

Fem videoer: Om slædehunde i et moderne Grønland

Videoerne går tæt på fem mennesker, der alle har slædehunden som en del af deres liv og hverdag. Tilsammen giver videoerne et indtryk af slædehunden som fænomen i det moderne Grønland. 

I forbindelse med forskningsprojektet QIMMEQ er der blevet produceret fem korte videoer om hundeslædekuske i Grønland. Videoerne beskriver forskellige måder at leve som hundeslædekusk på i dag.

Videoerne varer mellem 7 og 10 minutter og har engelske undertekster. 

© Statens Naturhistoriske Museum

Piniartoq – Fangeren

Langt oppe på Østgrønlands kyst bruger den 23-årige fanger Martin Madsen stadig sine slædehunde til at fange sæler og isbjørne – som hans familie altid har gjort det. Men tingene er under forandring i Grønland, og slædehundene er langsomt ved at uddø. Fra hans fjerne bygd Ittoqqortoormiit spørger Martin sig selv, hvad fremtiden bringer for ham og hans slædehunde.

 

 

 

© Statens Naturhistoriske Museum

Angalatooq – Den rejsende

En mand, der mellem 1992 og 2006 rejste mere end 20.000 km på hundeslæde for at forbinde en fælles kulturarv med inuitsamfund i Canada og Alaska, reflekterer fra sit hjem i Nuuk over fremtiden for den grønlandske slædehund. Den rejsende er den legendariske hundeslædekusk Ono Fleischers memoirer.

 

 

 

© Statens Naturhistoriske Museum

Sukkaniunneq – Væddeløbet

På Grønlands vestkyst drømmer en ung dreng om at vinde det nationale hundeslædevæddeløb. En urgammel form for transport der nu er blevet til en stærkt konkurrencepræget sport. Væddeløbet er portrættet af den 13-årige Nick, som for første gang deltager i et væddeløb. Hans historie flettes sammen med 72-årige Ville Siegstad, en væddeløbslegende, hvis liv er blevet inspiration for mange unge hundeslædekuske.

 

 

© Statens Naturhistoriske Museum

Eriagisagut – Pioneren

Den første grønlænder i militærets eliteenhed Siriuspatruljen deltager i en redningsoperation, som forandrer hans liv for evigt. Han ser tilbage på den grænseløse respekt, han har for hundene og deres vigtighed for hans overlevelse.

 

 

 

© Statens Naturhistoriske Museum

Ingerlatitseqqiinneq – Arven

I Sisimiut besluttede Johanne en dag at droppe sit 9-til-5 job for at bruge mere tid sammen med sine slædehunde. I dag er hun en af de få kvindelige fuldtidsfangere i Grønland, som lever af rensdyrfangst og turisme. Johanne ønsker for sine børnebørn, at de skal gå samme vej, men tiderne ændrer sig i Sisimiut. Arven er en historie om at udforske både inuit identitet og fremtiden for det største tilbageværende antal slædehunde i Arktis.

Forskningsprojektet Qimmeq

QIMMEQ Kalaallit qimmiat qimuttoq – den grønlandske slædehund er udgivet som en del af forsknings- og formidingsprojektet QIMMEQ – den grønlandske slædehund i samarbejde mellem forskere på Ilisimatusarfik og Københavns Universitet. I projektet har forskerne undersøgt den grønlandske slædehunds genetik, oprindelse og sundhed, og hundeslædekulturen som både historisk og levende kulturarv.

Læs mere om forskningsprojektet Qimmeq på ku.dk

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.