Artikel

Ordsprog og talemåder

Sprogtema om ordsprog og talemåder.

Ordsprog og talemåder er en del af både tale- og skriftsproget, og de faste vendinger bruges flittigt af sprogbrugere i alle aldre.

Man finder ordsprog verden over, og ofte eksisterer variationen af det samme ordsprog på flere forskellige sprog. Det samme tankeindhold udtrykkes ved brug af de forskellige sprogs forskellige ord og begreber.

I dette tema kan du læse om hvad et ordsprog egentlig er for en størrelse, og hvordan ordsproget som sprogligt fænomen adskiller sig fra andre talemåder og andre faste faste forbindelser. Derudover kan du læse om hvordan ordsprogene er opstået, samt om hvilken rolle ordsprogene spiller i sproget i dag.

Omfang

sproget.dk under afsnittet Ordsprog ligger en stor samling artikler og øvelser som kan danne baggrund for både kortere og længere undervisningsforløb.

Indhold

  1. Hvad er ordsprog?
  2. Nye ordsprog
  3. Historien bag ordsprogene
  4. Talemåder og andre faste vendinger

Forslag til undervisningdifferentiering

Det kan være en hjælp for kursisterne at lade dem kigge i bøger der illustrer talemåder og vendinger f.eks.:

"Skeletter i skabet og 73 andre talemåder genfortalt for børn", Helene Wagn.

"Andres køer har større yver og 814 andre ordsprog", Erik Villum.

Serien "Slå ørerne ud" af Vibeke Andresen. Fx "Har jeg blod på tanden?"," Bjørns bjørnetjeneste", "Planteskolen går agurk", "Sommerfugle i maven".

Opfølgning

I forlængelse af temaet kan kursisterne f.eks. arbejde med sproget på de sociale medier, slang eller ungdomssprog.

Kreditering

Fagkonsulenten i FVU-dansk - Børne- og Undervisningsministeriet.

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.