Redskab

Hvor meget giver du lov til, at Google ved om dig?

De fleste af os bruger Google-programmer hver dag, det betyder vi bliver fulgt af Google, når vi har vores telefoner tændt. Du får her en række anvisninger til, hvordan du kan slå nogle af disse funktioner fra.

Google er verdens mest udbredte søgemaskine og har andre meget benyttede tjenester som: YouTube, Gmail og Google Maps. Vi tænker måske ikke på, hvordan vores privatliv bliver en del af disse tjenester.

Når det drejer sig om dit privatliv med Google, skal du være opmærksom på, at Google lever af informationer, data, søgeresultater og dine personlige oplysninger. Mange mennesker giver Google mulighed for at spore, gemme og i sidste ende bruge de indsamlede data.

Nedenfor er eksempler på den type af informationer, som Google sporer om dig, hvordan de bruger disse oplysninger, og hvad du kan gøre for bedre at beskytte dig i dine Google-søgninger.

 

Google sporer dine søgninger

Hvis du vil bruge nogle af ​​Googles tjenester og ønsker at de er tilpasset dig, skal du være logget ind via en Google-konto.

Google kan således følge: Hvad du søger efter, hvordan du søger, dine søgemønstre, de annoncer, du er interesseret i, de links, du klikker på, de billeder, du ser, og de videoer, du ser.

Læs mere i Googles servicevilkår og privatlivspolitikker på policies.google.com,

 

Følger Google dig, selvom du er logget af?

Hver gang du bruger internettet, efterlader du spor af din identitet, som eksempelvis IP-adresser, MAC-adresser og andre unikke identifikatorer. Derudover kræver de fleste webbrowsere, websites og applikationer, at du bruger cookies for at gøre din browsingoplevelse mere personlig, men cookies er også med til at afsløre din adfærd.

Selvom du ikke er logget ind på Google, sætter du digitale fodspor, når du er online.

Disse spor kan f.eks. være

  • Hvor i verden du befinder dig geografisk
  • Din IP-adresse og/eller serveroplysninger 
  • Oplysninger om Google-tjenester, du bruger, og hvordan du bruger dem baseret på dine aktivitetsmønstre
  • Hvilke annoncer du klikker på, og hvor disse annoncer er placeret 
  • Hvilke enheder du bruger til at få adgang til Google-tjenester, internettet og andre programmer
  • Oplysninger hentet fra din brug af partnertjenester

Alle disse informationer bliver brugt til målrettet annonceplacering og søgerelevans. Informationerne er også tilgængelig for personer, der ejer websteder og sporer data via Googles statistikværktøj Google Analytics.

 

Tjek din Google-konto

Alle der har en konto hos Google, kan se sine Google-aktiviteter, indstillinger og profiloplysninger på et samlet sted.

På din Google-konto kan du se

  • Dine e-mails
  • Ændre dine adgangskoder
  • Se tilsluttede applikationer og websteder
  • Se alle konti, administrere aktive enheder, administrere dine kontakter og meget mere.

Der er mulighed for, at få en påmindelse tilsendt månedligt for at sikre, at alle dine indstillinger til hver enkelt Google-tjeneste er, som du gerne vil have dem.

 

Hvor meget ved Google om dig?

Google samler alt, hvad du har lavet på nettet de sidste mange år.

Så længe du har en Google-profil og er logget ind, holder Google øje med dig.

På Myactivity.google.com kan du logge ind og se, hvad Google ved om dine online aktiviteter.  

 

Hvor befinder du dig henne?

Google ved mere, end blot hvad du laver på internettet. Du har måske på et tidspunkt accepteret, at mobilen ved, hvor du befinder. Det kan være for at give dine billeder på mobilen en geoplacering, der viser, hvor i verden et givent billede er taget Google.com/maps/timeline.

Hvis du har glemt, hvor du har været henne i verden, kan du tjekke det hos Google. Din geografiske information bliver også lagret af Google. Det er ikke kun information om dine billeder, der bliver gemt.  Det er bl.a. når du har bestilt hotelværelser gennem en søgemaskine, når du har været inde for at købe slik på tanken, eller hvis du har været på date i biografen.

Google ved endda, hvor du køber ind, og hvor længe du er om det. Her kan du eksempelvis se, hvilke butikker du har handlet i, og hvor længe du har været der.

 

Googles fulde profil på dig

Tjeneste hvor du kan tjekke din egen annonce-profil http://Adssettings.google.com

Google har samlet en reklame-profil på dig. Det er både dine præferencer, og hvad du har søgt efter. Det kan være du bruger din Google-konto til at logge ind på Netflix eller Spotify. Google får adgang til at vide, hvad du laver på disse tjenester.

 

Hvordan begrænser du Google overvågning og informationsindsamling af dig?

Her finder du forslag til hvordan du begrænser overvågning.

 

Sådan slår du det fra

Har du ikke lyst til, at nettet vælter over med reklame, der er tilpasset dine behov og ønsker, kan du vælge at slå det helt fra.

Det kan lade sig gøre i toppen af siden under indstillinger for personligt tilpassede annoncer (adssettings.google.com)

 

Skær alt fra

Den enkleste måde at forhindre dine data spores af Google er ved ikke at bruge nogen Google-tjenester. Der findes alternative søgemaskiner, der ikke sporer din søgehistorik eller indsamler dine personlige oplysninger.

 

Log ikke ind på Google

Hvis du vil fortsætte med at bruge Google uden at blive sporet, kan du gøre det ved at undlade at logge ind på din Google-konto.

 

Kreditering

Materialet er udarbejdet af Københavns Professionshøjskole i 2019.

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.