Forskning og viden
Følgeforskning af UPGRADE-forløb
I denne rapport formidles resultaterne af KORAs følgeforskningsprojekt om udviklingsprojektet UPGRADE.
Formål
Formålet med følgeforskningsprojektet er at kvalificere den videre udvikling af UPGRADE-forløbene på baggrund af et systematisk litteraturstudie og casestudier af to UPGRADE-forløb.
Projektet er målrettet 15-30-årige unge, som ikke har opnået karakteren 2 i dansk og matematik ved folkeskolens afgangseksamen og derfor ikke har de faglige forudsætninger, som efter den nye erhvervsuddannelsesreform kræves for at blive optaget på en erhvervsuddannelse.
Hovedpointer
- Det kan på baggrund af litteraturstudiet konkluderes, at erfaringerne med forløb som UPGRADE er forholdsvis begrænsede, hvilket tilskrives, at der først er kommet adgangsbegrænsninger på erhvervsuddannelserne med den nye erhvervsuddannelsesreform i 2015.
- De få studier, som indgår i litteraturstudiet af tilsvarende forløb, gør det ikke muligt at udlede nogle generelle pointer om forløbenes effekter og indhold, og hvad der virker godt/mindre godt i forhold til de forskellige typer af målgrupper.
- Litteraturstudiet kan imidlertid bidrage med viden om, hvad der kan betegnes som ’god skole og undervisningspraksis’ i forhold til UPGRADEs målgruppe ud fra erfaringer på ikke mindst erhvervsuddannelserne, men også på VUC og i folkeskolen.
- Den overordnede konklusion på casestudiet er, at de unge på begge forløb generelt udtaler sig positivt om deres udbytte af UPGRADE-forløbene, specielt i forhold til den faglige undervisning, deres faglærere og det sociale sammenhold på holdene.
- Dog er de unge mere kritiske over for undervisningen i personlig kompetenceudvikling og andre af de afklarende og støttende elementer i UPGRADE.
Find rapporten
Faktaoplysninger
Rapporten er udgivet af KORA i 2015.