Forskning og viden
Rapport om kompetenceudvikling i dagtilbud
Rapporten sætter fokus på deltagelse i og efterspørgsel efter kompetenceudvikling blandt pædagogisk personale i dagtilbud. Rapportens primære målgruppe er pædagogiske konsulenter og pædagogiske ledere.
Formål
Rapporten ser nærmere på:
- Hvem deltager i faglig kompetenceudvikling, og hvad deltager de i?
- Hvordan hænger deltagelse i og efterspørgsel efter faglig kompetenceudvikling sammen med uddannelse, anciennitet og arbejdstid?
- Hvilke barrierer opleves der for faglig kompetenceudvikling?
- Hvordan ser det ud med faglig kompetenceudvikling i dagtilbud på tværs af de deltagende OECD-lande?
Rapporten baserer sig på spørgeskemaer til pædagogisk personale i daginstitutioner og i dagplejen, dagtilbudsledere og dagplejepædagoger. Data er indsamlet i første halvdel af 2018, dvs. inden loven om den styrkede pædagogiske læreplan trådte i kraft.
I Danmark er spørgeskemaerne besvaret af 544 pædagogisk personale i daginstitutioner på 3-5-årsområdet, 307 pædagogisk personale i daginstitutioner på 0-2-årsområdet samt 234 dagplejere. Desuden deltager 102 dagtilbudsledere i daginstitutioner på 3-5-årsområdet, 55 dagtilbudsledere i daginstitutioner på 0-2-årsområdet samt 38 dagplejepædagoger.
Rapportens primære målgrupper er pædagogiske konsulenter i forvaltningen og pædagogiske ledere i dagtilbud, der arbejder med det pædagogiske personales faglige kompetenceudvikling.
Undersøgelsen viser blandt andet:
- Efteruddannelse: Dagtilbudspersonalet efterspørger særligt efteruddannelse inden for arbejde med ’børn med særlige behov’ og ’flersprogede børn’.
- Udbud: Selvom en stor del af dagtilbudspersonalet deltager i efteruddannelse, ønsker de andre kompetenceudviklingsforløb end dem, de har deltaget i.
- Målgruppe: I daginstitutionerne er det oftest de pædagoguddannede, der deltager i kompetenceudvikling. I daginstitutioner på 0-2-årsområdet er det personale med over 25 års erfaring, som oftest deltager i faglig kompetenceudvikling. Billedet er omvendt i dagplejen.
- Barrierer: Faglig kompetenceudvikling opleves for dyrt, og det opleves som en hindring, at efteruddannelsen foregår i arbejdstiden.
Find rapporten
Faktaoplysninger
Det daværende Børne-og Socialministerium besluttede i 2016, at Danmark skulle være med i den første runde af OECD-undersøgelsen TALIS Starting Strong, som har fokus på dagtilbud. TALIS Starting Strong er foretaget første halvdel af 2018 i Danmark, Norge, Island, Tyskland, Chile, Israel, Japan, Sydkorea og Tyrkiet i dagtilbud målrettet børn fra 3 år til grundskoleniveau. Danmark, Norge, Tyskland og Israel deltager desuden i undersøgelsen på 0-2 årsområdet.
Viden om Praksis er den danske del af TALIS Starting Strong. Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har efter aftale med Børne- og Undervisningsministeriet planlagt to afrapporteringer på de danske Viden om Praksis-data. Dette er den første afrapportering.
Kreditering
Rapporten er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut for Børne- og Undervisningsministeriet og er publiceret d. 11. november 2020.