Forskning og viden

Rammer om det gode måltid

Mange børn spiser halvdelen af deres daglige måltider i dagtilbuddet. Derfor har sund mad og gode måltidsoplevelser i dagtilbuddet stor betydning for barnets sundhed og trivsel.

Med en fælles måltidspædagogik kan I som pædagogisk personale, madprofessionelle og ledelse skabe sammenhæng mellem mad og pædagogik og sikre gode måltider hver dag.

Forside til Rammer om det gode måltid med billeder af madsituationer
© Fødevarestyrelsen

I guiden Rammer om det gode måltid finder I Fødevarestyrelsens officielle anbefalinger til, hvordan I kan rammesætte det gode måltid. I kan anvende guiden, uanset om I tilbyder mad i dagtilbuddet, eller om børnene har madpakker med. Anbefalingerne indeholder to trin:

Trin 1. Måltidets pædagogiske fundament

Udgangspunktet for, at I kan arbejde professionelt med mad og måltider, er, at I får et fælles afsæt og konkrete aftaler for hverdagen. Det betyder, at pædagogikken kan fortsætte, når måltidet begynder. De tre grundsten her er:

  1. vision
  2. ledelse og samarbejde
  3. måltidspædagogik.

Trin 2. Fem råd om det gode måltid

Inspiration til praksis i hverdagen:

  1. Måltidet har plads til leg og læring
  2. Måltidet styrker selvhjulpenhed
  3. Måltidet rummer forbilleder
  4. Måltidet er fuld af smag
  5. Måltidet involverer forældrene.

I guiden Rammer om det gode måltid kan I læse mere om de tre grundsten og finde konkret inspiration, der knytter sig til alle fem råd.

Hvis I ønsker at læse mere om, hvordan I serverer sund og klimavenlig mad i daginstitutionen, kan I læse  om Kostråd til Måltider i daginstitutioner på altomkost.dk

 

Rammer om det gode måltid og de tilhørende materialer er udgivet af Fødevarestyrelsen, 2018 og bygger på praksisnær forskning fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) ved Aarhus Universitet.

I kan finde mere inspiration og flere materialer på altomkost.dk.

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.