Forskning og viden
Kommuners arbejde med børn i udsatte positioner
To undersøgelser fra Danmarks Evalueringsinstitut giver overblik over, hvordan kommunerne arbejder med børn i udsatte positioner, og hvilke udfordringer, de oplever.
Udsatte børn får ikke den hjælp, de har brug for. Sådan lyder den nedslående melding fra dagtilbudschefer i en nationale undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut.
To rapporter fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at kommunale dagtilbudschefer og PPR-chefer over hele landet oplever, at antallet af udsatte børn stiger. Flere børn bliver diagnosticeret, og der er flere underretninger.
I Danmark går langt størstedelen af de 0-6-årige i et dagtilbud, og selvom dagtilbuddene ikke kan løse alle udfordringer, så har de en særlig mulighed for tidligt at støtte børn, der i en eller anden grad befinder i en udsat position. Og vi ved fra forskning, hvor vigtigt det er at støtte børn i udsatte positioner tidligt i deres liv for at modvirke de negative effekter, som det at være i en udsat position kan have på børnenes trivsel, læring og udvikling, både nu og her, men også på længere sigt.
To rapporter
I de to rapporter fra EVA kan du få et overblik over hvordan kommunerne understøtter børn i udsatte positioner, og hvordan dagtilbudschefer og PPR-chefer vurderer de indsatser.
I materialet Børn i udsatte positioner i dagtilbud. National kortlægning af kommuners understøttende arbejde på eva.dk finder du følgende indhold:
- Lovgivning og viden om børn i udsatte positioner
- Kommunale forhold i arbejdet med at understøtte børn i udsatte positioner
- Kortlægning af former for understøttelse
- Omfang og hyppighed af understøttelsesformer
- Generelle vurderinger af arbejdet med børn i udsatte positioner i dagtilbud
- Vurderinger af enkelte understøttelsesformer
I materialet Udfordringer i understøttelse af børn i udsatte positioner. En national undersøgelse blandt dagtilbudschefer på eva.dk finder du følgende indhold:
- Lovgivning om børn i udsatte positioner
- Stigning i antal børn i udsatte positioner
- Pædagogisk praksis
- Tidlig opsporing
- Forældresamarbejde
- Forvaltningsrammer for pædagogisk praksis og tværgående samarbejde
Begge rapporter er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut, 2022.