Forløb

Når vi mindes de døde

Dette forløb handler om, hvordan og hvorfor forskellige kulturer mindes de døde. Det er henvendt til faget religion på stx, og består af en fælles introduktion og afslutning samt fem dele, der hver er anslået til at vare 45 minutter. De fem dele kan afvikles som et samlet forløb eller som enkeltstående aktiviteter. 

Rundt om i verden bliver de døde mindet ved meget forskelligartede ritualer. Nogle kulturer gør meget ud af at besøge gravpladser, mens andre nøjes med at tænde sterinlys. Nogle steder graves de døde sågar op en gang om åretfor at kunne være i centrum i rituelle danse.

med forløbet, der indeholder både videoer og tekster, arbejder med med xxx i læreplane for religion. Eleverne vil efter forløbet have øget indsigt i xx og kunne sammenligne kristendommen og skriftløse folks kulturer og ritualer.

 

1. Planlægning og overvejelser

Forløbet består af en fælles introduktion, der har til formål at give et overblik over, hvordan og hvorfor de døde bliver mindet rundt omkring i verden samt, at introducere og forklare relevante fagord og begreber. Herefter følger fem dele, der via forskellige kilder introducerer forskellige kulturers tanker om og ritualer i forbindelse med det at mindes de døde. De fem dele omhandler Halloween, Aallehelgen, Dde dødes dag i Mexico, Dde dødes dag i Danmark og Famadihana på Madagaskar.

Det kan overvejes at lade eleverne arbejde i grupper, der hver især undersøger et af de fem områder ud fra de angivne kilder og arbejdsspørgsmål, hvorefter de præsenterer deres viden for resten af holdet. Afslutningsvis kan en sammenligning af de forskellige opfattelser og ritualer være med til at besvare, hvordan og hvorfor forskellige kulturer mindes de døde på forskelig vis.

 

Opbygning

Del 1. Halloween

Først inden for de sidste 5-10 år, er man begyndt af fejre halloween i Danmark. Inspirationen er kommet fra USA, hvor det er en stor tilbagevendende begivenhed. Sæt jer ind i de følgende kilder: ”De fem vigtigste ting om halloween”, ”Hvad er halloween?” og ”Danskerne er vilde med halloween”, kristendom.dk. Spørgsmål:

  • Hvad er den historiske og religiøse baggrund for halloween?
  • Hvordan fejres aftenen?
  • Hvorfor mon begivenheden er blevet så stor i Danmark?

 

 

 

Siden er opdateret 14. december 2018 af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.