Artikel
Idræt 1.-4. klasse: Undervisning udendørs og inde med afstand
Inspiration til undervisning der kan gennemføres udenfor eller indendørs med god afstand og hygiejne.
Udendørs undervisning kan være en god mulighed for at udfordre nærmiljøet samt lægge mere fokus på andre aktiviteter, end du normalt ville have brugt i undervisningen.
I forlængelse af Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal læreren sørge for, at eleverne holder god afstand, og at diverse redskaber er rengjorte efter brug. Kontaktsport såsom fodbold, håndbold, basket, kampsport med mere bør undgås. En mulighed er, at alle elever bruger handsker, hvis der skal bruges redskaber som bolde, bat, ketsjere, frisbee´s med videre.
I forhold til bad efter idræt, er det vigtigt at være opmærksom på, at der kun kan gennemføres badeaktiviteter, såfremt Sundhedsstyrelsens vejledning om rengøring og afstand kan overholdes.
Aktiviteter til indskoling og mellemtrin
Nedenfor findes inspiration til idrætsfaglige aktiviteter, der kan foregå udendørs og under hensyn til at holde god afstand til hinanden.
Løb, spring og kast
Woop App løb
Dette er en gratis App, der lægges ned på elevernes telefon eller en tablet. Her findes en samling spil og funktioner, der kombinerer det virtuelle og det fysiske udeliv. Eleverne skal bruge telefonens eller tablettens gps-funktion, som er en vigtig funktion i spillet. Eleverne kan arbejde med et af de spil, der allerede findes, eller læreren kan lave sit eget spil, som så vil have en kode, der skal gives til eleverne.
Stjerneløb
Ude på posterne kan eleverne lave fysiske aktiviteter, for eksempel 10 mavebøjninger, 10 sprællemænd, 10 twist, 10 høje knæløft etc.
Løb efter kort
Indskolingen: Der kan tegnes et simpelt kort over skolen med poster, som eleverne skal forbi.
Mellemtrinnet: Orienteringsløb - Kontakt eventuelt den lokale klub, hvis I har en i nærheden. De har sikkert kort og gode ruter.
Foto-orienteringsløb
Her kan eleverne finde bestemte ting og tage et billede med tingen. Eleverne kan sende billederne til dig eller vise dem, når de kommer retur.
Motionsløb
Der kan laves en løberute på skolens område eller i nærområdet. Giv eventuelt. eleverne løbedagbøger, så de kan se, om de forbedrer sig, hvis ruten løbes flere gange.
Stafetter i hold
Stafetter kan laves på mange måder, eksempelvis: Almindelig løb, krabbegang ud og almindelig løb hjem, løb ud lave 10 englehop og løb hjem. Løb baglæns ud og drej rundt om dig selv tre gange og almindelig løb hjem.
Natur- og udeliv
Der kan laves små cykelruter i nærmiljøet eller i skolegården med forhindringer som kegler og lignende. Cykelturen kan foregå på skolens område, som derved vil give helt naturlige forhindringer og udfordringer. Måske er der også en mountainbike-klub i nærheden, som kan hjælpe jer med gode ruter.
I skolegården og nærmiljøet kan der også laves forskellige baner til at øve rulleskøjteløb og andre skater-sportsgrene. Mange elever har disse redskaber selv, som de kan medbringe i skolen.
Eleverne kan også medbringe et håndklæde eller yogamåtte, så der kan laves yoga eller meditation udenfor. En lille højttaler kan sættes til en telefon, så instruktionen for eksempel kommer fra en anden instruktør end læreren. Der kan findes mange videoer på nettet.
Er der træer på skolens område eller i en nærliggende park, kan der spændes en ”Slackline” op. Det er et sjovt redskab til at øve balance og lignende på. Inspiration kan findes på YouTube.
Kropsbasis
Kropsbasis kan nemt øves udenfor i forhold til de grundlæggende bevægelser. Det kan øves på mange ting i skolegården eller i skoven. Der kan øves bevægelser som:
- Gå/løbe/hoppe
- Hænge/svinge/klatre
- Trille/rulle/krybe
- Rytme
- Afsæt
- Kropsspænding
- Afspænding
- Balance
- Vægtforskydning
Redskabsaktiviteter
I flere nærmiljøer er der lavet parkour-baner, som eleverne kan øve på. Eleverne kan også gå i skoven og øve der, hvis det er en mulighed. Vær opmærksom på at have handsker på.
Har skolen en græsplæne, så kan eleverne fra mellemtrinnet øve vejrmøller, håndstand, rulle og lignende, da mellemtrinselever ofte har færdigheder som gør, at de kan øve det uden modtager.
Fysisk træning
Skovfitness er en anderledes og sjov måde at træne på. Se Naturstyrelsens forløb her
Almindelig grundopvarmning med musik kan også laves udenfor. Læreren kan stå for det, men eleverne kan også lave deres eget opvarmningsprogram, som de viser for eller laver med hinanden.
Legen ”Kongens efterfølger” kan også bruges, da den leges i små grupper. Der kan evt. spilles musik fra en telefon med en lille højtaler.
Dans og udtryk
Det er også en mulighed at tage musikken med ud og danse med eleverne. Det kan være alt fra stopdans til danseserier eller ”Tik Tok’s”. Der kan søges inspiration på de mange danseinstitutter, der har lagt en masse ud på sociale medier. Eleverne kan også i små grupper lave deres egen dans, som de kan vise for klassen. Opvarmningsdansen fra Skolernes Motionsdag fra Dansk Skoleidræt kan også bruges. Dansene fra de sidste fire år findes her:
Bevægelsesdrama eller Gæt og grimasser kan også laves i små grupper.
Boldbasis og boldspil
Hvis eleverne arbejder med boldbasis og boldspil, skal de undgå kontaktsport. Der kan altså kun laves øvelser, hvor eleverne er alene med en bold eller spiller til hinanden to og to med foden. Hvis der bruges bolde, som skal kastes, skal eleverne have handsker på og bats skal rengøres efterfølgende.
De virtuelle Skole Olympiske Lege
De virtuelle Skole Olympiske Lege er et initiativ fra Skole OL og Billund Kommune, som ønsker at dyrke klassefællesskabet gennem idræt. Alle 0.-8. klasser kan bevæge sig sammen i løbet af foråret og sommeren. I de virtuelle Skole Olympiske Lege skal eleverne klassevis gennemføre en række sjove og udfordrende konkurrencer på skolen, som giver point, alt efter hvor godt de klarer sig.
Legene kulminerer med et brag af en virtuel finalefest sendt direkte fra LEGO House den 18. juni, hvor skoleelever landet over vil følge med i festen.
Temaer
Selv om undervisningen skal foregå udenfor, kan der godt arbejdes med temaer. Det kan eksempelvis være oplagt at arbejde med sundhed. Her kan Sundhedsugen fra Dansk Skoleidræt bruges, eller der kan tages udgangspunkt i Corona-situationen.
Der kan også arbejdes med temaet Fairplay i idrætten. Læs mere om dette i artiklen: Brug de Skole Olympiske værdier i idrætsundervisningen