Redskab
Model for tidlig opsporing
Opsporing af børn i udsatte positioner har afgørende betydning i det tidligt forebyggende arbejde. Her kan I læse om Opsporingsmodellen, som er udviklet for at opkvalificere den tidlige opsporing og indsats over for børn i udsatte positioner.

Opsporingsmodellens målgruppe er fagprofessionelle, som har daglig kontakt med 0-6-årige børn i udsatte positioner. Modellen skal understøtte de fagprofessionelle i en tidlig erkendelse, når et barn ikke trives, og dermed styrke muligheden for en tidlig indsats.
Opsporingsmodellen kan styrke det tværfaglige samarbejde og den indbyrdes faglige og systematiske dialog mellem fagfolk omkring barnet. Modellen sikrer, at der arbejdes systematisk med opsporingen.
Modellens elementer
Opsporingsmodellen indeholder fire elementer:
- Trivselsvurdering
- Overgangsmodel
- Ekstern faglig sparring
- Dialogmodel for effektiv og målrettet mødeafholdelse
På Vidensportal.dk kan I læse mere om de fire elementer.
Opsporingsmodellen er udviklet for Socialstyrelsen af Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA), Danmarks Evalueringsinstitut og Udviklingsforum i samarbejde med fem kommuner. Modellen er afprøvet i en dansk kontekst i 2010-2013 i forbindelse med et forskningsprojekt.